Słodkie zapiekanki z kaszy jaglanej
1 szklanka kaszy jaglanej
3 jajka
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka mąki pszennej
5 dag orzechów włoskich mielonych
1/2 szklanki jagód ( mrożonych)
kilka brzoskwiń z puszki
wykonanie:
Kaszę opłukać, zalać wodą 2 cm powyżej kaszy i lekko osolić wodę, ugotować kaszę i przestudzić.
1 jajko i 2 żółtka ubić z 2 łyżkami cukru trzcinowego do ubitych jaj dodać 1 czubatą łyżkę mąki i przestudzoną kaszę, wymieszać.
Naczynka do zapiekania lub małe słoiczki wysmarować tłuszczem i wysypać dno oraz boki mielonymi orzechami.
Na dnie ułożyć porcję ciasta, posypać rozmrożonymi jagodami i brzoskwiniami pokrojonymi w kostkę, następnie kolejna warstwa kaszy i owce.
2 białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli na koniec dodać trzecią łyżkę cukru i pianę rozłożyć na wierzchu deseru, posypać orzechami.
Piec w temp. 190 st około 20 minut, podawać ciepłe choć na zimno też smakuje dobrze z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Moja rodzina to 5 osób i na tyle porcji starcza składników, deser można zakręcić pokrywką i zamiast drożdżówki kupionej w sklepie zabrać do kawy w pracy nie tylko będziemy mieli deser, ale też śniadanie bo całość jest bardzo sycąca.
Bardzo apetyczne wykorzystanie jaglanki - tak lubię! :)
OdpowiedzUsuń