Zrobiłam i już wiem :)
Ciasto pełne czarów
4 jajka
15 dag cukru
1 łyżka wody
125 gram masła
115 gram mąki
1/2 litra mleka
4 krople octu
aromat waniliowy
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno z octem.
Masło stopić i przestudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem i wodą na puszysty krem, dodać przestudzony tłuszcz w trakcie ucierania dodać przesianą mąkę oraz ciepłe mleko. Powstanie nam z tego bardzo płynne ciasto do którego dodać aromat waniliowy i ostrożnie ciasto połączyć z ubitą pianą.
Małą formę 20 cm na 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto, forma koniecznie musi być mała ja miałam troszkę większą i ciasto wyszło mi niskie.
Piec w nagrzanym piekarniku 160 st do 70 min po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Ciasto kroić po dokładnym wystudzeniu w trakcie pieczenia dzieli się ono na trzy warstwy, zwarty dół, środek przypomina w smaku budyń, a wierzch to biszkopt.
ciasto apetycznie się zapowiada i stokrotki wyczarowałaś :)
OdpowiedzUsuńStokrotki to mi wyczarowała córcia :)
UsuńAle numer,ciekawe,nie spotkalam sie jeszcze z takim ciastem,naprawde jest bez kremu??
OdpowiedzUsuńGrama kremu w nim nie ma, a wygląda jak by był i tak też smakuje :)
UsuńNiesamowite ciasto :) Koniecznie muszę wypróbować! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPolecam i również pozdrawiam :)
Usuńwidzę Iwonko, że kuchenna magia działa również u Ciebie, warstwy wyszły Ci wzorowo, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWyszły mi te warstwy choć bardzo niziutkie muszę Tobie powiedzieć, że do momentu rozkrojenia nie wierzyłam w to, że ono się tak podzieli:) Ja też pozdrawiam serdecznie :)
UsuńWygląda baaaaaaardzo apetycznie :):)
OdpowiedzUsuńA przepis zapisujemy!!!
Pozdrawiamy serdecznie:):)
Tapenda
Ja też pozdrawiam serdecznie :)
UsuńDroga Autorka, wypróbowałam przepis, Tarta Magica w ustach i z wyglądu robi wrażenie, dziękuję za przepis; strasznie lubię TO miejsce, przyjazny klimat i ciekawe propozycje.Pozdrawiam, Maja.
OdpowiedzUsuńMaju, bardzo się cieszę, że podoba się Tobie moje miejsce w sieci :)
UsuńPozdrawiam i zapraszam wpadaj jak tylko będziesz miała ochotę:)
ależ piękne, już kiedyś widziałam ta pewnym blogu podobny przepis ale ciasto nie prezentowało się tak świetnie
OdpowiedzUsuńJest mi milutko wiedząc, że ciasto wyszło interesująco :) Pozdrawiam serdecznie:)
Usuńzaintrygowało mnie to ciasto, musze upiec bo uwielbiam budyn i biszkopt az nie chce sie wierzyc ze to jednolita masa tak sie dzieli na trzy odrebne,szkoda ze wczesniej na to nie wpadlam na blogu
OdpowiedzUsuńmam pytanie: o ile powinnam wydłużyć czas pieczenia zwiekszając ilość składnikow o połowę?
OdpowiedzUsuńTrzeba się samemu przekonać do tego ciasta, ale fakt jest taki, że w trakcie pieczenia tak dzieli. Ja piekłam ostatnio z podwójnej porcji i na większej blaszce więc po upieczeniu uzyskałam taką sama wysokość ciasta i nie zwiększałam czasu pieczenia, ale jeśli chcesz mieć ciasto wyższe i upiec w mniejszej formie to na pewno z 10 minut musisz dołożyć.
Usuńzrobilam to ciasto,smak fantastyczny ale nie podzielilo mi sie tak pieknie jak u Pani nie wiem dlaczego,moze
Usuńniezbyt dokladnie ucierałam,napewno sprobuje jeszcze raz bo smakuje cudnie a ja uwielbiam budyn:)
po pierwsze nie mów do mnie przez Pani :) bardzo mi miło, że zrobiłaś ciasto i, ze smakowało, a czemu się nie podzieliło to nie potrafię Tobie powiedzieć bo jeszcze się mi tak nie przytrafiło.
UsuńPozdrawiam,
ta temperatura podana jest do pieczenia z termoobiegiem czy bez???
OdpowiedzUsuńBez termoobiegu bo kiedy jest on potrzebny to zawsze to zaznaczam.
Usuń