wtorek, 25 lipca 2017

Ciasto japońskie

Ciasto bywało u nas zawsze jako gotowiec z cukierni i bardzo smakowało ono mojej Emilce, smakowało tak bardzo, że postanowiła zdobyć na nie przepis. Pokopała troszkę w sieci i tutaj znalazła to czego szukała. Na znalezieniu przepisu jej rola się nie skończyła bo w 90 % wykonała je sama, a ciasto wyszło przepyszne i chyba lepsze jak to z cukierni, polecam :)


Ciasto japońskie 

ciasto:
15 dag mąki pszennej
25 dag cukru
15 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
3 jajka
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 100 ml wody
masa serowa:
1 kg sera do serników w wiaderku
500 ml śmietany 30%
25 dag cukru
2 opakowania żelatyny fiks( jedno opakowanie na 500 ml śmietany)
frużelina wiśniowa:
80 dag wiśni
10 łyżek cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
wykonanie:
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do miski, mieszamy z cukrem na sucho, następnie do suchych składników dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło, mieszamy dodając  jajka oraz przestudzony napar z kawy, dokładnie mieszamy robotem na małych obrotach. Formę 28 cm na 35 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w temp. 180 około 30-35 minut do suchego patyczka.
Frużelina wiśniowa:
Wiśnie wydrylować i razem z sokiem jaki z nich wypłynął przełożyć do garnka, zagotować i dodać do nich cukier, mąkę ziemniaczaną wymieszać w 1/4 szklanki zimnej  wody i wlać do gotującej się frużeliny, zagotować jak kisiel i wystudzić. 

Żelatynę rozpuszczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu i po przestudzeniu dodajemy do sera utartego na jednolita masę z cukrem. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej, delikatnie wszystko ze sobą łączymy.
Masę serową ( z ta żelatyną szybko gęstnieje) wylewamy na wystudzony spód z ciasta i pasami wykładamy zimną frużeliną wiśniową lekko ją mieszając z masą serową, ciasto  odstawiamy do zastygnięcia najlepiej na całą noc.






11 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie :) Chodź ilość żelatyny mnie zaskoczyła :P To widocznie tak trzeba :D
    https://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest żelatyna fiks nie ta tradycyjna i zapewniam Ciebie, że nie jest jej za dużo bo opakowanie usztywni 500 ml śmietany, a tutaj mamy jeszcze ser i całość jest odpowiednio ścięta.

      Usuń
  2. Cudny i na pewno pyszny Iwonko! Kradnę przepis i w najbliższy weekend postaram się uszczęśliwić rodzinkę takim ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Iwonko, ciasto nie zjedzone, tylko POŻARTE! Nawet nie zdążyłam zrobić fotki ;)

      Usuń
    2. To tak jak u nas :)skończyło się nawet nie wiem kiedy :)

      Usuń
  4. Ciasto jest rewelacyjne ��

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto suuper aczkolwiek mnie z tych proporcji wyszlyby dwa placki. Mega wysoka masa I jeszcze tyle fruzeliny. Ale przepuszne, nasteonym razem dam mniej cukru. Niejednokrotnie zagosci na naszym stole.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje też było troszkę wysokie, ale dwóch bym chyba nie zrobiła :) Najważniejsze, że smakowało :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody