poniedziałek, 17 lipca 2017

Ciasto agrestowo-porzeczkowe

Ciasto powstało na bazie tego przepisu i choć wyszło całkiem inne było bardzo pyszne.
Nie mogę sobie przypisywać zasług do tego ciasta bo tak naprawdę zrobiła je moja córcia Emilka bez której nie wyobrażam sobie swojej kuchni bo codziennie coś tam miesza dziewczyna w garach :)





























Ciasto agrestowo-porzeczkowe 

ciasto:
3 jajka
70 ml oleju
150 gram maki tortowej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa owocowa:
1/2 kg agrestu u mnie czerwony
1/2 kg czarnej porzeczki
2 budynie śmietankowe
3/4 szklanki cukru
masa śmietankowa:
600 ml śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
lukier:
1 szklanka cukru pudru
sok z cytryny
dodatkowo:
herbatniki
wykonanie:
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier, kiedy beza jest szklista delikatnie połączyć ją z żółtkami, a następnie z przesiana mąką wymieszana z proszkiem do pieczenia na koniec delikatnie połączyć z olejem. Ciasto przełożyć do blaszki ( 33 cm na 22 cm)wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 170 st około 20-25 minut.
Masa owocowa:
Owoce  umyć i oczyścić, przełożyć do garnka, dolać 1/2 szklanki wody i zagotować , budynie wymieszać w 1/2 szklanki wody i wlać na gotujące się owoce, mieszając zagotować. Gorący budyń wylać na wystudzone ciasto i odstawić.
Masa śmietankowa:
Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody, a po napęcznieniu rozpuścić. Schłodzona śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru na koniec połączyć z żelatyną i wyłożyć na zimny budyń owocowy, następnie na śmietanie ułożyć warstwę herbatników i ponownie schłodzić.
Na lukier do polania w kubku utrzeć do białości cukier puder z kilkoma kroplami soku z cytryny i wody, gładkim lukrem polać herbatniki i odstawić najlepiej na kilka godzin.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody