niedziela, 23 lipca 2017

Ciasto jogurtowe z malinkami

Wilgotne i pachnące ciasto przygotowane bardzo prosto w kilka minut, szybko się je robi i tak samo szybko znika z talerza :) Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową.


Ciasto jogurtowe z malinkami 

wszystkie składniki są odmierzane szklanką o pojemności 200 ml
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka oleju roślinnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
dodatkowo:
maliny
wykonanie:
Make przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli, wymieszać na sucho. W drugiej misce bardzo dokładnie połączyć jogurt z olejem i jajkami, następnie mokre składniki wlać do suchych i delikatnie wymieszać. Formę keksową o  długości 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto na wierzchu ułożyć maliny. Piec w temp. 180 st około 50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu polać lukrem lub tylko posypać cukrem pudrem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody