Zupa z żołądków drobiowych
1 kg żołądków drobiowych
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 marchewki
kawałek pora
kawałek selera
2 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki suszonego majeranku
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki masła
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 czapka suszonego podgrzybka
wykonanie:
Żołądki dokładnie umyć, oczyścić i pokroić w cienkie paseczki, przełożyć do garnka, zalać 2 litrami wody ( w trakcie gotowania sporo się wygotuje), dodać połamanego na małe kawałeczki grzybka, liście laurowe, ziele angielskie oraz drobno pokrojoną cebulę, przykryć i powoli gotować 1,5 -2 godzin ( mięso na być miękkie ) Kiedy żołądki zmiękną, ale jeszcze troszkę są twardawe, dodajemy por pokrojony w paseczki, seler w kostkę oraz marchew w kostkę lub plasterki, dosypujemy 2 łyżeczki jarzynki i 1/4 łyżeczki pieprzu i gotujemy kolejne 40 minut w tym czasie mięso dojdzie, a warzywa zmiękną. Gdyby w trakcie gotowania wygotowało się za dużo płynu to na tym etapie dolewamy jego odpowiednia ilość ( zupa ma być gęsta) , dodajemy koncentrat pomidorowy. Na patelni stopić masło i zrumienić na nim mąkę, przygotowaną zasmażkę podlać kilkoma łyżkami zupy i po wymieszaniu dolać do garnka, doprawić do smaku pieprzem, solą, majerankiem i drobno posiekanym czosnkiem. Całość gotować kilka minut, aż smaki się połączą.
Lubię gulasz z żołądków. Zupy nigdy nie jadłam. Ciekawy pomysł.
OdpowiedzUsuń