Troszkę czerwonego agrestu, troszkę malin i chwila w kuchni dało nam tak wspaniałe ciasto. Zapewniam, że smakuje tak jak wygląda czyli bajecznie, a może nawet lepiej.
Czekoladowo-owocowe ciasto
ciasto kruche:
225 gram mąki pszennej
150 gram masła
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
ciasto:
5 białek
1 szklanka cukru
2 budynie czekoladowe
20 gram kakao
1/2 szklanki oleju
dodatkowo:
1 szklanka malin
1/2 szklanki czerwonego agrestu
wykonanie:
Zimne masło posiekać z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i jajko, szybko zagnieść ciasto. Kruche ciasto owinąć w folię i schłodzić około 2 godzin w lodówce.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i rozwałkować na dnie 3/4 schłodzonego ciasta, następnie podpiec w temp. 170 st przez 10 minut i lekko przestudzić.
Pod koniec zapiekania ciasta zaczynamy przygotowanie ciasta czekoladowego.
Białka jajka ubić na sztywno z dodatkiem cukru, kiedy beza będzie sztywna i szklista dodajemy do niej przesiany proszek budyniowy razem z kakao i po delikatnym wymieszaniu na koniec wlewamy olej ( bardzo delikatnie mieszamy).
Ciasto czekoladowe wylewamy na podpieczony i przestudzony spód z ciasta kruchego, wierzch posypujemy owocami i pozostałym kruchym ciastem pokruszonym na mniejsze kawałki.
Pieczemy w 170st przez 30 minut.
Pychotka, porywam kawałek do porannej kawki i pozdrawiam 😊
OdpowiedzUsuń