Dzisiaj upiekłam i stwierdziłam, że na zawsze wpisuję je w swoje wypieki, brak mi słów, aby opisać jak były pyszne.
Drożdżowe rogaliki
230 ml letniego mleka
40 dag mąki pszennej
7 gram suchych drożdży
75 ml oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
dodatkowo:
sezam lub mak
Wykonanie:
W ciepłym mleku rozmieszać drożdże i odstawić na kilka minut.
Mąkę przesiać i wymieszać z solą oraz cukrem, dodać oliwę i mleko z drożdżami.
Zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto podzielić na dwie części i cienko rozwałkować, następnie pociąć na trójkąty i zwinąć rogale, ułożyć je na natłuszczonej blaszce i odstawić na 30 min po tym czasie po wierchu posmarować zimna wodą i posypać sezamem lub makiem.
Piekarnik nagrzać do 190st i piec rogaliki do 30 min.
A jakby nadziać je od razu płatkami róży w cukrze nadają się, bo poszukuję jakiegoś przepisu na drożdzowe bułeczki bądź rogale, gdzie mogłabym użyć takiego nadzienia.
OdpowiedzUsuńTo ciasto się nie nadaje bo to takie typowe pieczywo i z dżemem osobno lub masełkiem smakowały rewelacyjnie.
UsuńDzięki za odpowiedź.
Usuń