wtorek, 16 kwietnia 2013

Klasyczne gofry

Nadszedł dzień premiery nowej gofrownicy na początek zrobiłam takie zwykłe i klasyczne gofry z bita śmietaną i owocami, były niby klasyczne, ale jakie pyszne :) Moja Hania stwierdziła, że smakują jak te na wakacjach.

Klasyczne gofry

2 jajka
100 gram stopionego masła
1/2 litra mleka
30 dag mąki
7 dag cukru pudru
1 mały proszek do pieczenia
szczypta soli
Dodatkowo:
bita śmietana
dowolne owoce



Wykonanie:
Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą, dodać jajka, tłuszcz oraz mleko, mikserem ubić gładkie i lejące się ciasto. Gofrownicę nagrzać i kolejno smażyć gofry mi zajęło to  9 min, ale myślę, że to zależy od mocy gofrownicy bo w starej wystarczyło mi 6 min i były chrupiące. Po usmażeniu gofry odstawiać na stojąco, aby odparowały i po lekkim przestudzeniu podawać posmarowane bitą śmietaną i obłożone owocami.




4 komentarze:

  1. Może jutro wypróbuję ten przeois, bo dawno już u mnie nie było gofrów.

    OdpowiedzUsuń
  2. A te gofry fajne wychodzą również w takiej gofrownicy w serduszka czy nie koniecznie ? Bo są świetne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Goniu, myślę, że tak, ale pewności nie mam, moja wcześniejsza gofrownica też była tradycyjna, a ta jest nowa i pierwszy raz ją użyłam choć wydaje mi się, że poprzednia była lepsza, ale może mi sie tylko wydaje bo nie nauczyłam się jeszcze do tej.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody