środa, 3 kwietnia 2013

Cynamonowe naleśniki

Danie które Wszyscy znają i prawie wszyscy kochają, a jego urok tkwi w prostocie wykonania.
Zaczynając dzień takim naleśnikiem nawet śnieg w kwietniu nam nie straszny.

Cynamonowe naleśniki
  
Ciasto na naleśniki: 
2 szklanki mąki pszennej 
1 jajko 
1 szczypta soli 
1/2 łyżeczki cukru 
1/2 łyżeczki cynamonu 
1 szczypta proszku do pieczenia 
woda gazowana 
Dodatkowo: 
3 -4 jabłka 
1 łyżka cukru 
1 łyżeczka soku z cytryny 
1/2 łyżeczki cynamonu 
serek waniliowy 
cukier puder 
Wykonanie:
Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z solą, cukrem, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem, dodać do tego żółtko jajka i wodę około 1.3/4 szklanki ciasto ubijać do momentu uzyskania gładkiego i lejącego się ciasta na koniec bardzo delikatnie połączyć z ubitym białkiem i usmażyć naleśniki ja lubię cieniutkie, ale mogą być troszkę grubsze.
 Jabłka obrać i pokroić w cząstki na patelni rozpuścić cukier z sokiem cytrynowym i na tym przesmażyć chwilkę jabłka na koniec posypać cynamonem.
 Usmażone naleśniki posmarować serkiem na nim ułożyć cząstki jabłek i zwinąć naleśniki podawać od razu posypane cukrem pudrem.



6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody