czwartek, 4 kwietnia 2013

Ucierane kwiatuszki

Wiem, że dopiero były Święta, a ja tutaj wyskakuje z jakimiś ciasteczkami, ale nie wytrzymałam i kupiłam dzisiaj sobie taką urocza maszynkę do ciasteczek po powrocie do domu musiałam no po prostu musiałam ją wypróbować:)
Na pierwszy raz przygotowałam ciasteczka z przepisu który widniał na jej opakowaniu następne już pokombinuję, ale te wyszły cudne kruche, pachnące i bardzo pyszne.

Ucierane kwiatuszki

225 gram masła 
23 dag mąki pszennej 
1/2 szklanki brązowego cukru 
3 żółtka 
1 szczypta soli 
2 łyżeczki soku z cytryny 
Wykonanie:
 Masło utrzeć z cukrem na krem następnie cały czas ucierając dodać sól, przesiana mąkę i po 1 żółtku oraz sok cytrynowy.
Po utarciu powstanie nam geste i gładkie ciasto którym napełnić maszynkę do ciasteczek i wyciskać ciasteczka na natłuszczoną blaszkę.
Ciasteczka piec 15-18 min w temp. 180 st.
Ciastka przygotowujemy przed samym pieczeniem, pozostałe ciasto trzymamy lodówce.
Po upieczeniu delikatnie zdjąć z blaszki i wystudzić.





3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody