czwartek, 11 kwietnia 2013

Miały być eklerki

Miały być eklerki, a przez lenistwo wyszło całkiem coś innego czyli coś w rodzaju bułeczki bo nie chciało mi się bawić z rękawami i ciasto kładłam łyżką na blaszkę. Co mi z tego wyszło widać na zdjęciach ja dopowiem, że było bardzo pysznie, a ja miałam tak okropną na nie ochotę, że jadłam jeszcze gorące z lejącym się budyniem :)

Eklerki

ciasto:
1 szklanka wody
8 dag masła

20 dag mąki pszennej
4 jajka
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
Dodatkowo:
1.5 szklanki mleka
1 budyń waniliowy
masa kajmakowa
1 łyżka mleka
Wykonanie:
Wodę zagotować z masłem i cytryna do gotującej się wody  dodać przesiana mąkę i mieszając gotować kilka minut, aż powstanie jednolite ciasto, następnie zdjąć z palnika i wystudzić do zimnego ciasta wmieszać jajka. Gładkie ciasto najlepiej wyciskać  rękawem cukierniczym z końcówką w gwiazdkę na natłuszczoną blaszkę w lekkich odstępach.
Piec w nagrzanym piekarniku 220st około 20 min.




Budyń z cukrem ugotować na mleku i wystudzić.

Przestudzone eklerki przeciąć i doły posmarować cienką warstwą masy kajmakowej na masę nałożyć zimny budyń i przykryć górą naszych eklerków. Po wierzchu polać sosem kajmakowym.

Sos kajmakowy:
2 łyżki masy kajmakowej podgrzać z mlekiem i po przestudzeniu polać eklerki.


6 komentarzy:

  1. uwielbiam, ale czemu to musi być takie kaloryczne? :((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, czemu? Chwila rozkoszy, a potem kilo wyrzutów sumienia!
      Iwonko, ja też wyjadłabym jeszcze gorące :)

      Usuń
    2. Ja miałam na nie taką ochotę, że o kaloriach nawet nie myślałam :)za to dzisiaj rano kopiąc w szafie już tak :)

      Usuń
  2. Kocham eklerki :)
    Zapraszam na konkurs książkowy.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody