Rogaliki z czekoladą
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
3 jajka
10 dag masła stopionego
6 łyżek cukru
5 dag drożdży
Dodatkowo:
nutella
posiekane migdały
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać i wymieszać z drożdżami oraz 1 łyżką cukru.
Do miski przesiać mąkę i wymieszać ja z cukrem, dodać 2 jajka i 1 żółtko, rozczyn drożdżowy i przestudzony tłuszcz, zagnieść gładkie i lśniące ciasto.
Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia, a po wyrośnięciu podzielić na dwie części i rozwałkować na cienki placek około 1 cm grubości, następnie pociąć na trójkąty i posmarować nutellą oraz zwinąć rogaliki które ułożyć na natłuszczonej blaszce.
Przygotowane rogale posmarować pozostałym białkiem i posypać migdałami lub orzechami, zostawić jeszcze na około 30 min do podrośnięcia.
Piec 25 min w temp. 200 st.
ach, nie znam osoby, która nie lubiłaby rogalików! :) te są cudowne!
OdpowiedzUsuńDziękuję:) dzisiaj nie ma już śladu po nich:)
UsuńZjadłabym takiego rogalika :)
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie ;d
OdpowiedzUsuńAle pychotki :D
OdpowiedzUsuń