piątek, 12 kwietnia 2013

Rogaliki z czekoladą

Jaki jest dzisiaj dzień to wszyscy miłośnicy czekolady wiedzą i u mnie oczywiście nie mogło zabraknąć wypieku z wypływającą czekoladą. Pomysłów było kilka, ale w końcu postanowiłam zrobić ulubione rogaliki moich dzieci są one tak pyszne i mięciutkie, że trudno poprzestać na jednym.

Rogaliki z czekoladą

Ciasto: 
1/2 kg mąki pszennej 
1/2 szklanki mleka 
3 jajka 
10 dag masła stopionego 
6 łyżek cukru 
5 dag drożdży 
Dodatkowo: 
nutella 
posiekane migdały 
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać i wymieszać z drożdżami oraz 1 łyżką cukru.
 Do miski przesiać mąkę i wymieszać ja z cukrem, dodać 2 jajka i 1 żółtko, rozczyn drożdżowy i przestudzony tłuszcz, zagnieść gładkie i lśniące ciasto. 

 
Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia, a po wyrośnięciu podzielić na dwie części i rozwałkować na cienki placek około 1 cm grubości, następnie pociąć na trójkąty i posmarować nutellą oraz zwinąć rogaliki które ułożyć na natłuszczonej blaszce. 

Przygotowane rogale posmarować pozostałym białkiem i posypać migdałami lub orzechami, zostawić jeszcze na około 30 min do podrośnięcia.

 Piec 25 min w temp. 200 st.  








5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody