sobota, 12 marca 2016

Zawijaski czosnkowe

Często dostaję zaproszenie na Wypiekanie na śniadanie , ale nie zawsze starcza mi czasu na udział w tym wydarzeniu. Kiedy dostałam to zaproszenie i zobaczyłam temat to wiedziałam, że w nocy, a zrobię :) moja cała rodzina uwielbia czosnkowe pieczywo i byłam pewna, że zawijaski będą im smakować.
Zawijaski są przepyszne i na pewno jeszcze nie raz zagoszczą w moim domu, nie miałam w domu mąki orkiszowej więc użyłam pszennej chlebowej w połączeniu ze zwykłą mąką pszenną.


Zawijaski czosnkowe

25 dag mąki pszennej chlebowej typ 750
25 dag mąki pszennej typ 450
1 opakowanie suszonych drożdży
3 łyżki oleju
250 ml wody
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
dodatkowo:
10 dag masła
5 ząbków czosnku
1 jajko 
tymianek
Wykonanie;
Mąki przesiać i wymieszać z drożdżami, solą i cukrem, dodać olej i wodę przy pomocy robota zagnieść ciasto które wyrabiać jeszcze kilka minut.
Ciasto po wyrobieniu odstawić do wyrośnięcia.

Masło rozpuścić i dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Ciasto po wyrośnięciu cienko rozwałkować i posmarować gęstym masłem z czosnkiem, posypać delikatnie tymiankiem
i  pociąć na paski 2-3 cm o dowolnej długości, położyć jeden pasek na drugi,
docisnąć lekko krótsze brzegi i zwinąć kilka razy. Zawijaski ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po wierzchu posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać solą morska oraz tymiankiem.
Zawijaski jeszcze raz odstawić na 30 minut i piec 15 minut w temp. 200 st.




Zawijaski piekły jeszcze:
http://samaslodyczuasi.blogspot.com/2016/03/zawijaski-drozdzowe-z-serem.html
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2016/03/zawijasy-czosnkowe-pietruszkowe.html
http://doowa.blogspot.com/2016/03/zawijaski-czosnkowe.html#more
http://gotuj-sam.blogspot.com/2016/03/zawijaski-czosnkowe.html
http://piekielnakuchniaanety.blogspot.com/2016/03/zawijaski-czosnkowe.html
http://ewa-wkuchni.blogspot.com/2016/03/paluchy-czosnkowo-cebulowe.html
http://magiawkuchni.blox.pl/2016/03/Zawijaski-czosnkowe.html
http://www.blox.pl/komentuj/prawodogotowaniazpasja/2016/03/Orkiszowe-buleczki-czosnkowe.html

15 komentarzy:

  1. Muszę wypróbować :)
    W wolnej chwili zapraszam do mnie na bloga http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe :) dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się że Wam smakowały, nam tez ogromnie. Przemek śmieje się że czosnek to nasz chleb powszedni :-)Fajnie się razem wypiekało, dzięki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobre w smaku, zapach pewnie tez super bo moje dziewczyny mówiły, że pachnie, ale ja z katarem :)

      Usuń
  4. Dziękuję Wam wszystkim za wykorzystanie mojego przepisu, cieszę się, że zawijaski smakowały, nawet jeśli piekłyście bez czosnku, czy urozmaicając je innymi dodatkami, czyli tak jak każdy z nas lubi :-) Fajna ta akcja :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za wspólne wypiekanie , bardzo smaczne i pachnące ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzięki za wspólne pieczenie :)
    Smakowicie wyglądają Twoje zawijaski!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za wspólne wypiekanie i do następnego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzięki za wspólne pieczenie..kuruj się Iwonko i nie choruj.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeszcze raz dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Już zjedzone, do ostatniego okruszka...dziękuję za kolejną wspólną zabawę:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak ładnie zakręcone :) Dziękuję za wspólny wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Heh, ja też robiłam niemalże w ostatniej chwili, ale było warto! Czosnkowy smak i zapach rzeczywiście niesamowity :) Dzięki za wspólne wypiekanie i do następnego wkrótce!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody