wtorek, 1 marca 2016

Orzechowe ciasteczka

Ciasteczka to małe pychotki które można przechowywać w szczelnej puszce na wypadek niespodziewanych gości lub po prostu na moment kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Niestety u mnie w domu ta metoda się nigdy nie sprawdza bo zawsze zrobię ich za mało :) Ciasteczka z orzechami i mąką graham wychodzą bardzo kruche choć ja wole ja następnego dnia kiedy nabiorą troszkę wilgoci bo wtedy rozpływają się w ustach.


Orzechowe ciasteczka

20 dag mąki pszennej
10 dag mąki pszennej graham
10 dag cukru
20 dag zmielonych orzechów włoskich 
15 dag margaryny
1 jajko
1 łyżeczka  proszku do pieczenia
dodatkowo:
10 dag czekolady mlecznej
2 łyżki masła
wykonanie:
Obie mąki wymieszać z cukrem, szczypta soli i proszkiem do pieczenia oraz z mielonymi orzechami. Zimną margarynę pokroić w kostkę i dodać suchych składników, wbić jajko i szybko zagnieść ciasto.
Zagniecione ciasto schłodzić około 1 godziny w lodówce, następnie schłodzone ciasto cienko rozwałkować na delikatnie podsypanym mąką blacie i wyciąć kształt ciasteczek.
Papierem do pieczenia wyłożyć blaszki do pieczenia i ułożyć ciasteczka.
Piec w temp.170 st około 10 minut.

Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka i maczać do połowy w niej upieczone i wystudzone ciasteczka, następnie układać je na kratce do zastygnięcia czekolady po wierzchu można posypać mielonymi orzechami tak dla ozdoby, odstawić do zastygnięcia.

Ja połowę ciasteczek zostawiam bez polewy i mam wtedy zwykłe orzechowe herbatniki.




























Przepis dodaję do akcji, a szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: http://sklepagnex.pl/

Superfood w Twojej kuchni

5 komentarzy:

  1. Musiały bosko pachnieć! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nada ich zapach się unosi po domu :)

      Usuń
  2. Zrobiłam ciasteczka - są pyszne ale miałam jeden problem, bardzo trudno rozwałkować ciasto bo się strasznie kruszy - czy coś robię nie tak? dodam, że robię często różne ciastka i ten problem pojawił się pierwszy raz :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Orzechy i mąka graham nadają ciastu inną strukturę przez co ciasto stwarza małe problemy. Robiłaś wszystko dobrze bo ja też miałam ten problem, ale powolutku dałam razem, a ciasteczka bardzo mi smakują

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aha, czyli wszystko ok :) trochę się nagimnastykowałam przy tych ciasteczkach ale warto było - są pyszne, kruche i delikatne. dziękuję za odpowiedź :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody