Ciasto chałwowe
ciasto:
25 dag margaryny
3/4 szklanki cukru
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
3 jajka
2 łyżeczki proszku
masa chałwowa:
1/2 szklanki oleju
1 szklanka kaszki manny
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
3 łyżki pasty tahini
5 dag posiekanych orzechów włoskich
5 dag mielonych orzechów włoskich
5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
dodatkowo:
1/2 szklanki powideł śliwkowych
10 dag polewy czekoladowej
wykonanie:
Olej i pastę tahini wymieszać i podgrzać, następnie wsypać kaszkę manną i smażyć mieszając do zrumienienia kaszki. Do podsmażonej kaszki dodać cukier i dolać mleko razem z wodą, wymieszać i dołożyć bakalie, mieszając gotować do zgęstnienia, odstawić do wystudzenia.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, kakao, proszek i szczyptę soli, dołożyć zimną margarynę i jajka, zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na dwa placki wielkości blaszki ( 33 cm na 22 cm).
Blaszkę wysmarować na dnie margaryną i ułożyć jeden placek z ciasta, następnie posmarować powidłami i wyłożyć masę chałwową, wyrównać ją lekko ugniatając,
następnie przykryć drugim plackiem. Przygotowane całe ciasto razem z blaszką wstawić na godzinę do lodówki i po schłodzeniu piec w temp. 180 st około 35 minut.
Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto po wierzchu polać polewą czekoladową i odstawić do całkowitego wystudzenia i zastygnięcia ciasta.
Przepis dodaję do akcji Superfood, a szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: http://sklepagnex.pl/
Ale super ciacho..
OdpowiedzUsuńDzięki 😊 to ciasto to przykład na to, że nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło 😊
Usuń