Gofry na obiad i to nie słodki obiad, może troszkę przekombinowana propozycja, ale zapewniam wszystkich smaczna.
Tym wpisem zaczynam cykl przepisów z produktami firmy Orzech w ramach mojej nowej współpracy. Zawartość paczki wskazuje, że współpraca będzie smaczna.
Gofry z dodatkiem ziemniaków z porosołowym gyrosem i sosem czosnkowym dzisiaj się polecają na obiad.
Ziemniaczane gofry
18 dag gotowanych ziemniaków
1,25 szklanki mleka
20 dag mąki pszennej
2 dag drożdży
2 jajka
2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki soli
dodatkowo:
kapusta pekińska
cebula
papryka czerwona
kiszony ogórek
1 łyżka oleju
2 gotowane udka z kurczaka
sos czosnkowy
wykonanie:
Ziemniaki zmiksować z 1 szklanką mleka w pozostałym mleku rozpuścić drożdże z dodatkiem szczypty cukru do zmiksowanych ziemniaków dodać żółtka i dokładnie wymieszać.
Mąkę przesiać i dodać do masy ziemniaczanej, następnie dolać drożdże, olej i dodać sól przy pomocy robota wszystko dobrze wymieszać. Białka jajek ubić i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać i odstawić na kilka minut do podrośnięcia.
Rozgrzać gofrownicę i wylewając porcję ciasta smażyć gofry na złoty kolo, czas zależy od mocy gofrownicy.
Mięso obrać z kości i podsmażyć na oleju w trakcie smażenia mięso doprawić przyprawą do gyrosa. Paprykę, cebulę, kapustę i ogórki pokroić w paseczki,
usmażone gofry po lekkim przestudzeniu posmarować cienką warstwą sosu czosnkowego i ułożyć w dowolnej kolejności pozostałe składniki po wierzchu polać sosem czosnkowym.
Świetny pomysł na gofry :-)
OdpowiedzUsuńMoja najmłodsza córka co jeszcze jest na bakier z warzywami jadła je najzwyczajniej posypane cukrem pudrem.
UsuńKurcze, ziemniaczanych gofrów jeszcze nie jadłam . A wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJak tylko zostaną ziemniaki to wypróbuj, warto czasami zrobić coś innego 😊
Usuń