Orzechowe ciasteczka
ciasto:
30 dag mielonych orzechów włoskich
20 dag cukru pudru
1 białko
1 łyżka spirytusu
nadzienie:
10 dag białej czekolady
2 łyżki mleka
3 łyżki adwokata
dodatkowo:
dowolny kwaśny dżem
lukrowe pisaki
kruche ciasteczka
wykonanie:
Mielone orzechy i cukier puder zagnieść z dodatkiem białka i spirytusu. Przy pomocy specjalnych foremek zrobić " korpusy" ciastek i odstawić je na kilka godzin do wysuszenia.
Korpusy mają otwory w które nakładamy nadzienie przy pomocy łyżeczki nakłady niewielką ilość kwaśnego dżemu u mnie porzeczkowy ( kwaśny dżem wyrówna nam słodycz ciastek)
Czekoladę połamać, dodać mleko i ustawić miseczkę na parze i rozpuścić do czekolady dodać adwokat i wymieszać, następnie odstawić do zgęstnienia (krem nie zastygnie i cały czas będzie lekko płynny )
Nadzienie z białej czekolady nałożyć na dżem i zakleić otwór kruchym ciastkiem,
odstawić do sklejenia.
Przy pomocy lukrowych pisaków lub lukru ozdobić figurki po ozdobieniu zostawić do zastygnięcia lukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz