Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, kiedy nie mamy zapału, ani czasu na wielkie pieczenie to właśnie wtedy takie babeczki przychodzą nam z pomocą.
Czyż takie babeczki nie wyglądają uroczo, moim zdaniem nadają się idealnie na powitanie wiosny choć u mnie tej wiosny dzisiaj wcale nie widać, a za oknem pomieszanie zimy z jesienią.
Babeczki pomarańczowe
4 jajka
skórka otarta z połowy pomarańczy
1 jabłko
½ szklanki cukru
60 ml mleka
20 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120 ml oleju
wykonanie:
Jajka ubić z cukrem do białości do ubitych jaj dodać mleko, olej i wymieszać, następnie dodać otartą skórkę i jabłko starte na grubych oczkach lub pokrojone w drobną kostkę.
skórka otarta z połowy pomarańczy
1 jabłko
½ szklanki cukru
60 ml mleka
20 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120 ml oleju
wykonanie:
Jajka ubić z cukrem do białości do ubitych jaj dodać mleko, olej i wymieszać, następnie dodać otartą skórkę i jabłko starte na grubych oczkach lub pokrojone w drobną kostkę.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i
szczyptą soli, zmniejszyć obroty miksera i delikatnie mieszając dodać mąkę.
Małe foremki do babeczek napełnić ciastem ( około 10 sztuk)
, piekarnik nagrzać do 180st i piec babeczki około 35 minut do suchego
patyczka.
Po upieczeniu i lekkim wystudzeniu wyjąc babeczki z foremek i wystudzić,
następnie ozdobić cukrowymi dekoracjami
lub tylko posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz