Moja dzisiejsza babka jest pyszna choć nie wyrastała w takich komfortowych warunkach :) i zamiast rodzynek dodałam do niej kandyzowaną papaję.
Babka drożdżowa z papają
5 żółtek
10 dag cukru
40 dag mąki pszennej
8 dag masła
5 dag drożdży
280 ml mleka
skórka z 1 cytryny
10 dag kandyzowanej papaji
50 ml spirytusu
wykonanie:
Papaję zalać spirytusem i odstawić na kilka godzin, aby owoce dobrze nasiąkły spirytusem.
Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, następnie dodać po 2 łyżki cukru i mąki po wymieszaniu odstawić do wyrośnięcia. Masło stopić i przestudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości do utartych jaj dodać przesianą mąkę, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże oraz otarta skórkę z cytryny, wszystko wymieszać w trakcie dodawać płynne masło. Ciasto wyrabiać przy pomocy robota lub łyżki bo jak na ciasto drożdżowe jest dosyć luźne.
Na koniec dodać papaję która powinna wchłonąć cały alkohol, ale jeśli tego nie zrobiła to należy odsączyć papaje i dopiero dodać. Wymieszane ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Dużą formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać mąką, następnie przełożyć ciasto drożdżowe i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temp. 180st około 45 minut
po upieczeniu i wystudzeniu babkę wyjąc z formy i polać po wierzchu lukrem lub tylko posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz