Rolada jest świąteczna, ale nawet w zwykłą niedzielę będzie smakować całej rodzinie, na ciepło podajemy ją do drugiego dania, a to co nam zostanie na zimno i cienko pokrojone pysznie smakuje z pieczywem.
Rolada z jajkiem
2 filety z piersi kurczaka
20 dag mięsa mielonego
3 drobiowe wątróbki
1 cebula
zielona pietruszka
1 jajko
przyprawy
dodatkowo:
3 jajka na twardo
3 ząbki czosnku
zielona pietruszka
¼ kostki masła
Wykonanie:
Mięso z kurczaka delikatnie rozbić tłuczkiem , następnie rozpite płaty ułożyć obok siebie tworząc jeden duży płat mięsa
po wierzchu posypać szczyptą suszonego tymianku, pieprzem i solą.
Wątróbkę drobno pokroić w kostkę i dodać do mięsa mielonego,
następnie dołożyć drobno pokrojoną cebulę, sporo posiekanej zielonej
pietruszki, ½ łyżeczki majeranku, szczyptę tymianku, 1 łyżeczkę pieprzu
ziołowego i ½ łyżeczki soli oraz jajko, dokładnie wymieszać .
Masę mięsną rozłożyć na środku mięsa drobiowego na niej ułożyć ugotowane i
obrane ze skorupek jajka i zwinąć, następnie w kilku miejscach związać grubą
nicią ( proszę się nie przejmować jak gdzieś bokiem wyjdzie farsz z mięsa
mielonego bo w trakcie pieczenia wszystko fajnie się połączy)
Roladę przełożyć do naczynia w którym będziemy piec po wierzchu
obłożyć wiórkami masła i posypać
majerankiem i przyprawą do drobiu obok położyć kilka gałązek zielonej
pietruszki i czosnek ja daję razem ze skórką .
jak apetycznie wygląda! czy dwa filety z kurczaka to 1 duży?
OdpowiedzUsuńDwa podwójne czyli z dwóch kurczaków, muszę faktycznie zaznaczyć w przepisie, że chodzi o podwójne. Pozdrawiam 😊
OdpowiedzUsuńZrobiłam na Wielkanoc, pyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje za wypróbowanie przepisu i cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam :)
Usuń