Wszyscy przejedzeni i przesłodzeni po świętach :)
Chleb jest z nami zawsze, nawet po obfitych świętach i dlatego dzisiaj zostawiam przepis na prosty, ale bardzo smaczny chlebek idealny tylko z masełkiem.
Chleb pełnoziarnisty
60 dag maki pszennej pełnoziarnistej
1 opakowanie suszonych drożdży
5 łyżek otrąb pszennych
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
2 szklanki wody
2 łyżki oliwy
wykonanie:
Mąkę wymieszać z otrębami, drożdżami i przyprawami, dolać ciepłą wodę i wymieszać tylko łyżką ( nie musi być dokładnie wymieszane i odstawić na kilka minut, aby drożdże się uaktywniły. Po około 15 minutach dolać oliwę i przy pomocy robota zagnieść ciasto ( wyrabiać je kilka minut) , następnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta uformować 1 większy lub tak jak ja 2 mniejsze bochenki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować po wierzchu zimną wodą i posypać delikatnie mąką, odstawić do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym do 200st piekarniku około 35-40 minut w zależności od wielkości bochenków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz