wtorek, 29 marca 2016

Chleb pełnoziarnisty

Wszyscy przejedzeni i przesłodzeni po świętach :)
Chleb jest z nami zawsze, nawet po obfitych świętach  i dlatego dzisiaj zostawiam przepis na prosty, ale bardzo smaczny chlebek idealny tylko z masełkiem.



Chleb pełnoziarnisty 

60 dag maki pszennej pełnoziarnistej
1 opakowanie suszonych drożdży
5 łyżek otrąb pszennych 
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki  soli
2 szklanki wody
2 łyżki oliwy
wykonanie:
Mąkę wymieszać z otrębami, drożdżami i przyprawami, dolać ciepłą wodę i wymieszać tylko łyżką ( nie musi być dokładnie wymieszane i odstawić na kilka minut, aby drożdże się uaktywniły. Po około 15 minutach dolać oliwę i przy pomocy robota zagnieść ciasto ( wyrabiać je kilka minut) , następnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta uformować 1 większy lub tak jak ja 2 mniejsze bochenki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować po wierzchu zimną wodą i posypać delikatnie mąką, odstawić do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym do 200st piekarniku około 35-40 minut w zależności od wielkości bochenków.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody