Domowy, pyszny i pachnący chlebek na kolację z chrupiącą skórką, a do niego masełko. Nie wiem jak dla innych, ale dla mnie to zestaw idealny i gdyby nie lenistwo to mogłabym taką kolację jeść każdego dnia :)
Chleb z płatkami owsianymi
40 dag mąki pszennej chlebowej typ750
20 dag mąki żytniej chlebowej typ 720
1 łyżka siemienia lnianego
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
5 dag drożdży
1 łyżka miodu
2 szklanki wody
dodatkowo:
płatki owsiane
wykonanie:
W ciepłej wodzie rozpuścić miód i drożdże, dodać 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej i po wymieszaniu odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do porządnego wyrośnięcia.
Obie mąki chlebowe wymieszać z solą, siemieniem lnianym i płatkami owsianymi, dodać olej i wyrośnięte drożdże, wymieszać. Najlepiej przy pomocy robota z końcówką w kształcie haka zagnieść ciasto i po zagnieceniu wyrabiać jeszcze kilka minut ( ciasto cały czas się troszkę klei do dłoni, ale tak ma być), przykryć i odstawić na dwie godziny do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu z ciasta uformować bochenek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem po wierzchu posmarować zimną wodą i posypać płatkami owsianymi,
odstawić na 40 minut do podrośnięcia.
Piec w temp.200 st około 45 minut.
Przepis dodaję do akcji, a szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: http://sklepagnex.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz