Miała być na obiad tylko zupa, więc jak tylko zupa to musi być gęsta i pożywna. Do pomidorowej dodałam czerwoną soczewicę, klopsiki i gruby makaron po talerzu takiej zupy wszyscy będą najedzeni.
Pomidorowa z soczewicą
1 duża marchew
1 pietruszka
kawałek selera
10 dag czerwonej soczewicy
30 dag mięsa mielonego z indyka
1 jajko
1 łyżka kaszy manny
1 słoik 340 gram przecieru pomidorowego
2 łyżki masła
przyprawy
dodatkowo:
dowolny makaron
wykonanie:
Mięso mielone wymieszać z jajkiem i kaszą manną, następnie dodać 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego i dokładnie wyrobić. Z powstałej masy mięsnej uformować malutkie klopsiki.
Marchew, pietruszkę i seler pokroić w grubsze słupki i delikatnie przesmażyć na maśle, następne zalać 1,5 litra wody, dodać soczewicę, 1 łyżeczkę jarzynki, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, przykryć i gotować do miękkości soczewicy. Kiedy soczewica jest miękka z wywaru wyjąć marchewkę i pozostałe warzywa , a soczewicę zmiksować do zmiksowanej zupy dolać przecier pomidorowy i klopsiki, ponownie zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i włożyć wcześniej wyjętą marchew. Gdyby zupa była za gęsta, należy dolać 1 szklankę wody bo to nie ma być zupa krem.
Makaron ugotować osobno w dużej ilości osolonego wrzątku po ugotowaniu odcedzić.
Makaron ułożyć w talerzu i zalać gorącą zupą przed podaniem posypać zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz