Chleb na maślance
1 kg mąki pszennej chlebowej typ 750
2,5 szklanki maślanki naturalnej
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
5 dag drożdży
5 łyżek oliwy
Wykonanie:
Maślankę wymieszać z cukrem i wkruszyć do niej drożdże, następnie odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać i dodać do maślanki, dodać sól i oliwę przy pomocy robota zagnieść dość twarde ciasto i zagniatać je jeszcze kilka minut, następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2,5 szklanki maślanki naturalnej
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
5 dag drożdży
5 łyżek oliwy
Wykonanie:
Maślankę wymieszać z cukrem i wkruszyć do niej drożdże, następnie odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać i dodać do maślanki, dodać sól i oliwę przy pomocy robota zagnieść dość twarde ciasto i zagniatać je jeszcze kilka minut, następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół i uformować z nich
bochenki , ułożyć je w formach i odstawić na kolejne 30 minut do podrośnięcia.
Piec 20 minut w temp .210st po tym czasie wierzch chleba
posmarować zimną wodą, zmniejszyć temperaturę i piec kolejne 35-40 minut w
temp. 180st po upieczeniu wystudzić na kratce.
chleb wyszedl twardy i suchy. Do przepisu trzeba dodac wiecej wody lub maslanki.
OdpowiedzUsuńTutaj znaczenie ma maślanka bo czasami jest gęsta, a czasami jak woda i taka maślanka inaczej zabiera mąkę. Tak jak napisałam na wstępie mi najlepiej wychodź na domowej nie tej ze sklepu bo ona ma całkiem inną konsystencję. Ja jak zagniatam każde drożdżowe ciasto czy na chleb czy na bułki i widzę, że ciasto jest za bardzo twarde to bez zastanowienia dodaje mleko lub wodę. Polecam spróbować jeszcze raz bo chleb naprawdę jest pyszny i mięciutki nawet następnego dnia.
Usuń