niedziela, 28 lutego 2016

Piankowe ciasto

Kiedy dziewczyny rzuciły tematem na to wydarzenie to byłam zdecydowana na upieczenie babki, ale przeglądając swój najstarszy zeszyt natrafiłam na zapomniany przepis z przed lat. Kiedyś robiło się to ciasto bardzo często bo wtedy nikt się nie bał salmonelli, nikt nie myślał o jajkach jako produkcie rakotwórczym i wszyscy jedli je z apetytem. W naszym domu był to imprezowy hit, masę jajeczną się dzieliło na trzy części, jedna zostawała biała do drugiej dodawało się kakao, a trzecia była barwiona sokiem na wierzch zawsze była wylewana galaretka. Przez lata przepis został zepchnięty na dalszy plan przez inne modne ciasta, ale dzisiaj do niego wracam w wersji skromnej bo tylko białej, a jedynym szalonym akcentem będzie polewa czekoladowa, zresztą tak też je się przygotowywało bo to ciasto ma wiele twarzy, jedna masa jajeczna, a ile można z nią zrobić :)
Zabierając się za ciasto nie miałam wcale zbędnych białek wiec teraz mam 11 żółtek i zastanawiam się co z nimi zrobić :)


Piankowe ciasto

ciasto:
3 białka
3 łyżki wody
szczypta soli
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
masa piankowa:
8 białek
8 łyżeczek żelatyny
8 łyżek wody
1 szklanka cukru
1/2 pomarańczy
dodatkowo:
3 łyżki płatków róż ucieranych z cukrem Różana rozkosz
20 dag czekolady gorzkiej
2 łyżki śmietany 30%
wykonanie:
ciasto:
Do białek dodać sól oraz zimna wodę, ubić na sztywno w trakcie dodać cukier i ubić na szklistą białą bezę, następnie połączyć z przesianą  mąką wymieszana z proszkiem do pieczenia, a na koniec dodać sok cytrynowy, wymieszać.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem blaszki ( 33 cm na 22 cm)i piec w temp. 180 st około 10 minut.

Masa piankowa:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i podgrzewając rozpuścić, następnie przestudzić.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier. Do bardzo dobrze ubitej piany z białek dodać płynną żelatynę i cały czas ubijać na koniec dodać sok wyciśnięty z pomarańczy ( może być z cytryny)


Upieczone ciasto po przestudzeniu posmarować konfiturą ( bardzo cienka warstwa) i od razu po przygotowaniu wylać masę piankową, wyrównać i wstawić do lodówki.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietany i po przestudzeniu polać nią ciasto, odstawić do zastygnięcia.

Ciasto należy koniecznie kroić ogrzanym w gorącej wodzie nożem i pamiętać o dokładnym umyciu i sparzeniu jajek przed zrobieniem ciasta.






http://www.ogrodekdziadunia.pl/

Koniecznie zajrzyjcie też do dziewczyn bo u nich tez wspaniałe pomysły na wykorzystanie białek:
http://naciasteczkowychpapierach.blogspot.com/2016/02/kokosanki.html
http://doowa.blogspot.com/2016/02/biakowe-ciasto-z-zurawina.html#more
http://slodkieokruszki.blox.pl/2016/02/Pyszne-kokosanki-na-bialkach.html
http://grunttoprzepis.blogspot.com/2016/02/teczowa-babka-biakowa.html
http://mozecoszjemy.blogspot.com/2016/02/sniadaniowa-buka-drozdzowa-z-zurawina.html
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1516559648639109&substory_index=0&id=1508354936126247&hc_location=ufi
http://6niebo.blox.pl/2016/02/prowansalski-tort.html
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2016/02/sernik-bez-sera.html
http://kuchniastarowiejskiejgospodyni.blog.pl/2016/02/28/trzeszczace-ciasto-na-bialkach/
http://wmojejkuchni.blox.pl/2016/02/Piegusek.html
http://mozecoszjemy.blogspot.com/2016/02/nadmiar-wolnego-czasu-i-ciasto-kakaowe.html


17 komentarzy:

  1. Ale super. Bardzo lubię taką strukturę ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lekkie jak piórko. Dziękuję za wspólną zabawę

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda ale surowego jajka nie tknę :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem😊 też mam opory przed surowym jajkiem, ale tutaj jego wcale nie czuć

      Usuń
  4. Pysznie :D Dziękuję za wspólne pieczenie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak tak tak pyszne i pysznie, zrobię :) Dziękuje za wspólną zabawę ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję wszystkim za ten tydzień i wspólne pieczenie do następnego dziewczyny 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakbyś chmurkę z nieba zdjęła, tak pięknie wygląda :) Dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  8. I u Ciebie smaczna utylizacja białek :) Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne domowe ptasie mleczko:) Dziękuję za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne! Bardzo podoba mi się to ciasto :) Ja też nie miałam już zbędnych białek i teraz będę robiła likier adwokatowy ;) Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Narobiłaś mi ochoty na takie cudo :-) Fajnie było razem utylizować białka :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam..pyszne musi być.dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  13. fajnie wygląda, intrygują mnie ciasta z białkową pianką, ale sama dotąd nie miałam odwagi takiego zrobić; dziękuję za wspólne niedzielne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jajka to produkt rakotwórczy?
    Od kiedy i co to za wymysl?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody