Ciasto bez pieczenia z uprażonym słonecznikiem i pyszną masą kajmakową.
Słonecznikowiec bez pieczenia
krem:
1 litr mleka
2 budynie waniliowe
3 żółtka
3/4 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
2 łyżki mąki pszennej
bita śmietana:
400 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
dodatkowo;
1,5 dużej paczki krakersów
1 puszka masy kajmakowej
1,5 szklanki ziaren słonecznika
wykonanie:
Na dnie blaszki ( 33 cm na 22 cm) ułożyć warstwę krakersów, posmarować je całą puszką masy kajmakowej i przykryć drugą warstwa krakersów.
Połowę mleka
zagotować, a w drugiej części mleka rozmieszać budynie, żółtka, cukry i
mąkę i tak przygotowaną mieszankę wlać do gotującego się mleka.Ugotować
jak budyń.
Jeszcze ciepły budyń wylać na krakersy i przykryć ostatnią warstwą ciastek krakersów.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru do ubitej śmietany dodać żelatynę wcześniej rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i przestudzoną.
śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta i wyrównać.
Na patelnię wsypać słonecznik i smażyć go kilka minut cały czas mieszając do momentu zrumienienia się słonecznika, następnie wystudzić.
Uprażonym słonecznikiem posypać wierzch ciasta i odstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia.
Inspiracja przepisu tutaj
wygląda bardzo ładnie, musiał być pyszny:)
OdpowiedzUsuńJest bardzo dobry nie za słodki i nie za słony :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto brałabym na ślepo. Muszę zrobić.
OdpowiedzUsuńMoje kochanie gdybym mu pozwoliła to nawet by talerzyka nie używał przy tym cieście tylko prosto z blaszki by pałaszował :)
UsuńJaki rozmiar blaszki?
OdpowiedzUsuńNa samym początku opisu wykonania jest podana ta informacja
Usuń