Ciasteczka chałwowe
15 dag masła
10 dag cukru
11 dag pasty sezomowej tahini u mnie kupna, ale można zrobić samemu
25 gram śmietany 30 % ja nie miałam w domu więc dodałam śmietankę do kawy i też wyszło super
27 dag mąki tortowej
1/2 łyżeczki cynamonu
wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli na krem do utartego kremu dodać pastę sezamową, śmietankę i cynamon, wymieszać. Przesianą mąkę dodać do kremu maślanego i już przy pomocy dłoni zagnieść ciasto, następnie z ciasta uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przy pomocy widelca kulki lekko spłaszczyć formując ciastka.
Piec w 200st około 10 minut do uzyskania złotego koloru.
Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu delikatnie zdjąć ciastka z blaszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz