Pikantny lecz nie za bardzo, bardzo smaczny kurczak. Kurczaka podałam z sosem czosnkowym, a w marynacie znalazł się pyszny keczup od "Społem" w Kielcach.
Zachęcam do zrobienia takiego mięska bo jest pyszne, znajomi powiedzą zaraz, że nie jestem wiarygodna bo dla mnie smakuje wszystko co się mięsem nazywa bo ja kocham mięsko I to jest prawda :), ale kurczaczka sobie zróbcie.
Kurczak na ostro
1 większy kurczak
1/2 słoiczka keczupu Kielecki łagodny
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
1 łyżka papryki mielonej słodkiej
1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej
1 łyżka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka soli
sok z 1/2 cytryny
wykonanie:
Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na małe porcja, następnie dodać do niego wszystkie przyprawy oraz keczup, miód, sok z cytryny i sos sojowy.
Wszystko dokładnie wymieszać tak, aby każdy kawałek był pokryty marynatą, przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Mięso przełożyć na blaszkę i piec w temp. 190st około 40-45 minut do zrumienienia i zmięknięcia mięsa. Podawać z dowolnymi dodatkami choć z sosem czosnkowym smakuje wybornie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz