Po tych małych podsumowaniach chciałam Wam pokazać co dobrego dzisiaj zrobiłam, a zrobiłam naleśniki kukurydziane które w moim domu zastępują placki tortilli i po napakowaniu warzywami są przepyszne, zawsze podaję je w taki sam sposób wiedząc, że rodzince tak smakuje.Zmiany jednak w życiu i w kuchni są potrzebne i tak dzisiaj dla odmiany naleśniki podałam z taką wieprzowinką :)
Pikantna wieprzowina z pomidorami
1 kg mięsa wieprzowego u mnie z łopatki
1 cebula
1 puszka pomidorów
1/2 pomidorów suszonych na słońcu
1 łyżka oleju
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 szczypta chili
sól, pieprz
wykonanie:
Mięso ostrym nożem pociąć cienkie paseczki na patelni podgrzać olej i obsmażyć na nim mięso, kiedy mięso zacznie się rumienić dodać do niego pokrojona drobno cebulę i chwilkę razem smażyć.
Do podsmażonego mięsa dodać 1 szklankę gorącej wody, dosypać paprykę oraz 1/2 łyżeczki soli, przykryć i na małym gazie gotować 1 godzinę. Po upływie godziny mięso jest już miękkie, więc dodać cała puszkę pomidorów razem z sokiem ( bez znaczenia jest czy pomidory są w całości czy pokrojone) , następnie dołożyć suszone pomidory pokrojone w paseczki dosypać chili. Bez przykrywania całość gotować na małym ogniu około 40 minut w tym czasie pomidory się rozgotują, mięso jeszcze bardziej zmięknie i odparuje cały płyn ma nam powstać coś w rodzaju pasty mięsno-pomidorowej na koniec doprawić do smaku szczyptą cukru i pieprzem na pikantnie , ewentualnie dosolić.
Ciepłym mięsem smarujemy kukurydziane naleśniki lub placki tortilli, dokładamy sałatę, paprykę i kukurydzę z puszki po zwinięciu mamy przepyszne danie.
Dziękujemy serdecznie za wspaniałe przepisy, bardzo miłą i rzetelną recenzję zarówno naszej firmy jak i produktu. Mamy nadzieję, że na stałe zagościmy na Pani stole i będzie Pani mile wspominać nasze smaki :)
OdpowiedzUsuńGorąco pozdrawiamy, życzymy dalszych sukcesów i kto wie, może do następnej paczki z naszymi produktami :)
Magda Polak w im. firmy Dagoma