Pączki z masą budyniową
ciasto:
50 dag mąki luksusowej
1 opakowanie suszonych drożdży
1 szklanka mleka
ziarenka z 1/2 laski wanilii
6 żółtek
1/2 szklanki cukru
10 dag masła
1 łyżka spirytusu
dodatkowo:
budyń lub marmolada u mnie krem budyniowy
1 litr oleju
wykonanie:
W ciepłym mleku rozmieszać drożdże, mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, dodać ziarenka wanilii, żółtka jajek oraz mleko z drożdżami i spirytus. Z tych składników wymieszać ciasto drożdżowe na koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić ciasto. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia po wyrośnięciu rozciągnąć na podsypanym mąką blacie na grubość do 1,5 cm i szklanką wyciąć krążki,
zostawić przykryte ściereczką do podrośnięcia.
1 szklankę cukru pudru utrzeć z niewielką ilością wody na gładki lukier i polać nim pączki do tego lukru co zostanie dodać troszkę kakao i ten lukier przełożyć do zwykłego woreczka foliowego, odciąć w nim jeden róg i polać tym lukrem ozdobne paseczki. Odstawić do zastygnięcia.
Wyszły rewelacyjne,a nadzienie z budyniem musi być pyszne;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie pączki, a te muszę nieskromnie przyznać wyszły mi pysznie 😊 pozdrawiam😊
Usuń