środa, 10 lutego 2016

Czekoladowe ciasto z sercem

Zawsze korciło mnie, aby zrobić ciasto w takim stylu, ale coś nie mogłam się za nie zabrać. W tym roku postanowiłam nadrobić zaległości i poczyniłam próbę wykonania tego ciasta, zresztą jak widać udaną :) Ciasto idealne na Walentynki, ale nawet jeśli ktoś ich nie obchodzi to może sobie takie zrobić bo nie tylko wywoła uśmiech na twarzy rodziny, ale jest też pyszne i każda porcja wyglądać będzie inaczej :)
Ciasto zostało upieczone przy użyciu chyba najlepszej mąki tortowej z jaką spotkałam się do tej pory i szczerze polecam mąki z Młynomag 


Czekoladowe ciasto z sercem

ciasto kolorowe:
 5 jajek
2,5 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
 1/2 szklanki mleka
 1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kolorowe barwniki
ciasto czekoladowe:
25 dag margaryny
4 jajka
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
1/2 szklanki wody
polewa:
10 dag czekolady mlecznej
2 łyżki mleka
1 łyżka miodu
wykonanie:
Ciasto musimy zacząć od  upieczenia ciasta kolorowego.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę do ubitych białek dodać żółtka i nadal ubijać w trakcie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać olej i mleko.
Przygotowane ciasto podzielić na porcje ( porcji tyle ile mamy kolorów barwników) i zabarwić na odpowiednie kolory,
ciasto przełożyć do zwykłych foliowych woreczków.
Blaszkę o wymiarach ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia w woreczkach z ciastem  odciąć po jednym roku i lać cienkimi paskami ciasto na blaszkę kolor za kolorem. Jak skończymy jedną warstwę to w identyczny sposób wylać drugą warstwę, ( ważne, aby lać takie same kolory jak w pierwszej warstwie) 

Piec w 180 st około 20 minut po upieczeniu wystudzić, zdjąć papierem i foremką wyciąć z ciasta serduszka. 

Ciasto czekoladowe;
Margarynę, cukier, kakao i wodę rozpuścić razem do uzyskania gładkiej polewy, następnie wystudzić. Do przestudzonej masy czekoladowej dodać żółtka jajek i przy pomocy robota ucierać w trakcie ucierania dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec do ciasta dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.

 Formę 20 cm średnicy z kominkiem wysmarować tłuszczem i na dnie rozprowadzić cienką warstwę ciasta czekoladowego,
następnie ułożyć wycięte z ciasta serduszka ( szerszą częścią serca do ciasta)
kiedy ułożymy wszystkie serca delikatnie uzupełnić całość ciastem czekoladowym.

Piec w temp. 180st około 40 minut po upieczeniu wystudzić i delikatnie wyjąć z formy.
Czekoladę rozpuścić razem z dodatkiem mleka i miodu i tak przygotowaną polewą polać ciasto, odstawić do zastygnięcia polewy. Moje ciasto zostało ozdobione malutkimi serduszkami wyciętymi z resztek kolorowego ciasta.



 



8 komentarzy:

  1. Super!
    Na pierwszych fotkach, to wygląda jak byś jakąś fajną pracę plastyczną robiła ale
    dalej już widać, że ciasto :) Czytając zastanawiałam się jak Ty te serduszko w środku "zmalowałaś" ;)
    a to taki prosty sposób! Piękne ciasto i na pewno smaczne:)
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też jestem zaskoczona prostotą wykonanie tego ciasta, a tyle czasu się się do niego przymierzałam :)

      Usuń
  2. widziałam je w Internecie - jakaś amerykańska strona. Nie sądziłam, że jest ono tak przyjazne w przygotowaniu - i pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja widziałam filmik jak babeczka robi w tym stylu ciastka z kruchego i postanowiłam pokombinować. Ciemne ciasto to tradycyjny murzynek, kolorowe to ciasto od zebry, tak sobie pomyślałam, że ono fajnie się do tego celu nadaje i wyszło jak wyszło. Barwniki tylko do niczego bo mało żywe kolory, ale jak dla mnie może być :)

      Usuń
    2. Znalazłam ten filmik, mam zamiar też zrobić, ale to w dalekiej przyszłości :) https://www.youtube.com/watch?v=I2yW_VONWco

      Usuń
  3. niby takie proste a jaki efekt,pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody