Dzisiaj święto naleśnika więc nic innego jak tylko naleśniki mogły być na obiad.
Nasze czekoladowe naleśniki zostały przygotowane na mące luksusowej którą dostarczył Młynomag jest to mąka idealna do naleśników. Dobra mąka i ubita piana z białek sprawia, że naleśniki są niezwykle puszyste.
Czekoladowe naleśniki
ciasto:
40 dag mąki luksusowej
3 łyżki kakao
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 szklanki wody gazowanej
2 jajka
3 łyżki oleju
dodatkowo:
50 dag serka śmietankowego
cukier puder
ananasy w puszce
wykonanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z kakao, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia, dodać olej, wodę i żółtka jajek, wymieszać gładkie ciasto.
Białka jajek ubić na sztywno i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać, gdyby ciasto było za gęste dodać jeszcze troszkę wody.
Patelnię rozgrzać i przed smażeniem pierwszego naleśnika posmarować olejem, wylewając na gorącą patelnię porcję ciasta smażyć kolejno naleśniki. Ciasta nie wylewać zbyt dużo bo w trakcie smażenia ładnie rośnie.
Serek zmiksować z niewielką ilością syropu którym były zalane ananasy na gładka masę i dosłodzić do smaku cukrem pudrem. Kilka plasterków ananasa drobno pokroić i dodać do serka, ostrożnie wymieszać.
Przygotowanym serkiem smarować naleśniki i zwinąć w rulonik, przed podaniem można posypać cukrem pudrem, ale to nie jest konieczne.
Smacznie :)!
OdpowiedzUsuńMniam..zjadłabym.
OdpowiedzUsuń