Nasze czekoladowe naleśniki zostały przygotowane na mące luksusowej którą dostarczył Młynomag jest to mąka idealna do naleśników. Dobra mąka i ubita piana z białek sprawia, że naleśniki są niezwykle puszyste.
Czekoladowe naleśniki
ciasto:
40 dag mąki luksusowej
3 łyżki kakao
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 szklanki wody gazowanej
2 jajka
3 łyżki oleju
dodatkowo:
50 dag serka śmietankowego
cukier puder
ananasy w puszce
wykonanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z kakao, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia, dodać olej, wodę i żółtka jajek, wymieszać gładkie ciasto.
Białka jajek ubić na sztywno i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać, gdyby ciasto było za gęste dodać jeszcze troszkę wody.
Patelnię rozgrzać i przed smażeniem pierwszego naleśnika posmarować olejem, wylewając na gorącą patelnię porcję ciasta smażyć kolejno naleśniki. Ciasta nie wylewać zbyt dużo bo w trakcie smażenia ładnie rośnie.
Serek zmiksować z niewielką ilością syropu którym były zalane ananasy na gładka masę i dosłodzić do smaku cukrem pudrem. Kilka plasterków ananasa drobno pokroić i dodać do serka, ostrożnie wymieszać.
Przygotowanym serkiem smarować naleśniki i zwinąć w rulonik, przed podaniem można posypać cukrem pudrem, ale to nie jest konieczne.
Smacznie :)!
OdpowiedzUsuńMniam..zjadłabym.
OdpowiedzUsuń