Sernik z dodatkiem konfitury z płatków róż " Różana mgiełka" z Ogródka Dziadunia na pewno nie należy do tanich i niskokalorycznych deserów, ale uwierzcie mi jest wart swojej ceny i swoich kalorii. Nazwa konfitury idealnie do niego pasuje bo deser jest jak pachnąca mgiełka lub puch, dzięki dodatkowi tych aromatycznych płatków sernik zyskuje swój lekko różowy kolor i piękny zapach.
Sernik na zimno "Różana mgiełka"
masa sernikowa:
50 dag serka mascarpone
50 dag twarogu naturalnego President
1 słoiczek 240 gram konfitury z płatków róż
250 ml śmietany 30%
1/2 szklanki cukru
1 galaretka cytrynowa
5 łyżeczek żelatyny
dodatkowo:
okrągłe biszkopty
bezy
wykonanie:
Dno tortownicy około 25 cm średnicy wyłożyć biszkoptami.
W 1 szklance gorącej wody rozpuścić galaretki i żelatynę, przestudzić.
Twarożek i serek naturalny wymieszać razem i połączyć z cukrem, następnie dodać przestudzoną galaretkę i dokładnie wszystko wymieszać. Do masy serowej dodać konfiturę
i na koniec ubitą na sztywno śmietanę, delikatnie wymieszać
Masę serowa wylać na biszkopty i odstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia.
Po zastygnięciu deser delikatnie przełożyć na talerz i przed podaniem posypać pokruszonymi bezami które będą chrupiącym uzupełnieniem tego puszystego deseru.
ten sernik to wygląda jakby przygotował go królewski cukiernik :) mmmm...
OdpowiedzUsuńPrzesadzasz troszkę, ale i tak dziękuję 😊
Usuń