Pieczywo z ziemniakami od zawsze należy do moich ulubionych ze względu na swoją łatwość przygotowania i za smak, dzięki dodatkowi ziemniaków chleb czy bułki długo zachowują swoją świeżość ( choć u mnie nie wytrzymuje ono dłużej jak 24 godziny)
Bułeczki grahamki z dzisiejszej produkcji chyba nie dotrzymają nawet do jutrzejszego śniadania :)
Młynomag zaopatrzył mnie w szeroki wybór różnych gatunków mąki, ale sklepy teraz też są bardzo dobrze zaopatrzone i bez problemu można upiec takie bułki.
Bułki grahamki z dodatkiem ziemniaków
600 ml mleka
6 dag masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
28 dag ziemniaków ugotowanych
65 dag mąki pszennej typ 650
35 dag mąki pszennej graham typ 1850
5 dag drożdży
dodatkowo:
1 jajko
mak
płatki jaglane
wykonanie:
Mleko podgrzać i wymieszać z drożdżami, masło rozpuścić i przestudzić.
Mąki wymieszać, dodać do nich sól i cukier oraz przeciśnięte przez praskę ziemniaki, dolać mleko z drożdżami i przestudzone masło.
Ciasto zagnieść i po zagnieceniu wyrabiać kilka minut, najlepiej zrobić to przy pomocy robota z końcówką haka. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia,
następnie ciasto wyjąć na blat podsypany mąką, podzielić na pół i utoczyć wałek, następnie pociąć na porcje i uformować bułki.
Blaszki z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim bułki ( miejscem łączenia do dołu). Bułki zostawić do wyrośnięcia na koniec bułki na środku lekko naciąć ostrym nożem
i posmarować po wierzchu jajkiem, następnie posypać makiem lub płatkami jaglanymi u mnie część z makiem, a druga część bułek była z płatkami jaglanymi.
Piec w temp. 200st około 20-25 minut w zależności od wielkości bułek.
W nazwie bułek mowa o ziemniakach, ale ani w spisie składników, ani w opisie wykonania ich nie ma...
OdpowiedzUsuńMasz rację, główny składnik i mi umknął, ale już poprawiłam. Dziękuję za zwrócenie uwagi na to 😊
Usuń:-)
OdpowiedzUsuńsmakowicie wyglądają, sama piekę pieczywo, chlebki wychodza jak marzenie , ale bułki nie specjalnie, czy w Niemczech może TYP mąki się różnić od polskiej ?? nie wiem, ale jakoś nie mogę natrafić na odpowiednia. Pozdrawiam Izoni, super wypieki, gratuluję .Tami
OdpowiedzUsuńnie ma to jak domowe pieczywo :) dużo zależy od piekarnika ja teraz mam nowy i piecze super z tym starym było różnie co do mąki to nie mam pojęcia jak to jest :) pozdrawiam :)
Usuń