Pączki to wspólne dzieło moje i Młynomag oraz Dagoma.
Mąka jest biała i puszysta, ciasto wyrosło na niej rewelacyjnie, przebijając je palcem miałam wrażenie, że zapadam się w chmurce :)
Marmolada różana jest wprost przepyszna, ja nie jestem amatorem tego smaku bo zawsze są dla mnie za bardzo aromatyzowane i wybieram wieloowocowe marmolady, ale ta jest inna. Dzięki tej współpracy odkryłam smaki przetworów jak z domowej produkcji i tak jak powidła węgierkowe tak i marmolada różana na dobre zagoszczą w mojej kuchni.
Pączki tradycyjne z marmoladą
ciasto:
60 dag mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 opakowanie suszonych drożdży
2 jajka
1 szklanka mleka
2 łyżki spirytusu
8 dag masła
dodatkowo:
1 słoiczek marmolady różanej
1 litr oleju
cukier puder
wykonanie:
Masło stopić i odstawić do przestudzenia. Mleko podgrzać, wymieszać z łyżką cukru, łyżką mąki oraz drożdżami. Mąkę przesiać i wymieszać z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli, dodać mleko z drożdżami, jajka i spirytus, dokładnie wymieszać ( najlepiej robotem z odpowiednia końcówką). Kiedy wszystkie składniki ciasta dobrze się połączą dodać przestudzony tłuszcz i wyrabiać ciasto kilka minut po zagnieceniu troszkę się klei do dłoni. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia
po wyrośnięciu wyłożyć na podsypaną mąką stolnice i przy pomocy dłoni rozciągnąć na placek grubości 1,5 cm i szklanka wyciąć krążki z których uformować pączki.
Uformowane pączki zostawić pod przykryciem do podrośnięcia.
W garnku zagrzać olej do 170-175 st i kolejno smażyć paczki na złoty kolor ( czas zależy od wielkości paczka) ja przed włożeniem do tłuszczu paczki zawsze leciutko spłaszczam.
Usmażone pączki wyjąć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Marmoladę przełożyć do worka cukierniczego lub szprycy z długą końcówką
i nadziać nią jeszcze ciepłe paczki po wierzchu posypać cukrem pudrem.
Fajnie, że pokazałaś jak się ronbi krok po kroku.
OdpowiedzUsuńDla wielu pączki wydają się kosmicznie trudne w wykonaniu więc może im się przydać ten sposób😊 są też tacy co dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią
UsuńMmm...Wyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńMarmoladka różana , to jest to!
Marmolada marmoladzie nie równa, ale ta jest przepyszna😊 pączki z nią były przepyszne
OdpowiedzUsuń