sobota, 6 lutego 2016

Mocno czekoladowy torcik

Tort to prezent urodzinowy dla mojego najmłodszego braciszka.
Dzisiaj to mąż i ojciec, ale dla mnie to zawsze będzie ten słodki g....k przez którego nie raz zebrała mi się bura w domu :) to on był portierem jak chodziłam na randki to on donosił mamie wszystkie tajemnice, ale i tak go kocham :) Jeszcze raz 100 lat braciszku :)

Torcik został upieczony z mąki tortowej od Młynomag do tej pory biszkopty piekłam tylko na jednej mące bo na niej wychodził mi najlepszy biszkopt i nadal uważam, że jest super. Z taką mąką tortową spotkałam się pierwszy raz i muszę powiedzieć, że jest rewelacyjna. Mąka jest puszysta i bielutka jak śnieg, biszkopt wyszedł mi leciutki jak chmurka pomimo, że był pieczony z kakao, a ono jak wiecie obciąża troszkę ciasto. Polecam z czystym sumieniem.
Do przełożenia ciasta jak ktoś chce można użyć gotowego kremu czekoladowego bo też z nim jest dobry.


Mocno czekoladowy torcik

ciasto:
5 jajek
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej 
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
5 łyżek oleju
 masa śmietankowa:
400 ml śmietany 30%
10 dag czekolady mlecznej
dodatkowo:
1/2 szklanki dżemu z czarnej porzeczki
kilka markiz orzechowych
15 dag czekolady gorzkiej
2 łyżki mleka
wykonanie:
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dodawać cukier i ubijać do uzyskania szklistej bezy. Do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać,  następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao na koniec dodać olej.
Małą formę około 17 cm średnicy na dnie wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto.
Piec w temp. 180 st około 35 minut.
Masa śmietankowa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, następnie delikatnie dodać do niej płynną czekoladę i wymieszać ( ewentualnie dosłodzić  cukrem pudrem)

Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na trzy krążki i dokładnie nasączyć naparem z kawy rozpuszczalnej.
Dolny krążek posmarować dżemem, przykryć częścią masy śmietankowej na niej drugi krążek ciasta i masa śmietankowa na masie rozkruszyć markizy i przykryć ostatnim krążkiem ciasta.
Przekładając ciasto pamiętajmy, że masy ma nam starczyć na przełożenie i posmarowanie boków i wierzchu ciasta.
Pokryty masą tort wstawić do lodówki na kilka godzin, aby zastygł. Czekoladę gorzką rozpuścić z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej i polać nią wierzch tortu, pozwalając, aby swobodnie ściekła. Dowolnie ozdobić choć nawet bez dekoracji tort wygląda uroczo, odstawić do zastygnięcia czekolady.






2 komentarze:

  1. Cudownie wygląda kochana. Z pewnością też pysznie smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ulubiony tort w mojej rodzinie, mogę robić inne wymyślne, ale ten prościuch zawsze wszystkim smakuje :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody