Pierogi z wszelkimi farszami bardzo lubię, ale z ich lepieniem bywa gorzej.
Pierogi z wędzonym twarogiem
ciasto:
70 dag mąki luksusowej
1 jajko
szczypta suszonych drożdży
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oleju
ciepła woda
farsz:
1 kg gotowanych ziemniaków
1/2 kg wędzonego twarogu
1 duża cebula
1/4 kostki margaryny
przyprawy
wykonanie:
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać sól i drożdże, zrobić dołek w który wlać olej i wbić jajko przy pomocy noża zabrać troszkę mąki do jajka i zacząć dolewać ciepłą wodę zagniatać ciasto. Wody dolewamy tyle, aby powstało nam odpowiednio gęste ciasto, ciasto po wyrobieniu nie może się kleić do dłoni i po naciśnięciu palcem ma wrócić do wcześniejszego wyglądu. Zagniecione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilka minut, aby odpoczęło, a w tym czasie przygotować farsz.
Farsz:
Ugotowane wcześniej i wystudzone ziemniaki skręcić przez maszynkę dodać do nich drobno pokrojoną i podsmażoną na margarynie cebulkę, wymieszać i wkruszyć twaróg ( nie kręcić go przez maszynkę jak w przypadku białego sera do ruskich pierogów) , następnie wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Ciasto na pierogi cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i szklanka wyciąć krążki na każdym krążku ułożyć porcję farszu i zlepić pierogi.
Zagotować spora ilość osolonej wody i gotować pierogi wrzucając je na wrzącą wodę, gotować do momentu wypłynięcia. Podawać gorące polane tłuszczem z cebulką.
Ilość ulepionych pierogów zależy od stopnia rozwałkowania ciasta i ilości użytego farszu na zlepienie jednego pieroga mi wyszło około 60 sztuk. 0
ojj, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuń