poniedziałek, 22 lutego 2016

Kasza pęczak ze skrzydełkami

Sycące danie w jednej patelni na szybki obiad, tak naprawdę to używamy dwóch patelni, ale potem wszystko łączymy i wcinamy :)


Kasza pęczak ze skrzydełkami 

1 kg skrzydełek drobiowych
30 dag kaszy jęczmiennej pęczak
2 łyżki oleju
1/2 czerwonej papryki
2 łyżki suszonych pomidorów w kostce 
10 cm pora 
1 litr bulionu warzywnego doprawionego
przyprawa do drobiu
zielona pietruszka
wykonanie:
Skrzydełka natrzeć przyprawą do drobiu i zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu ( tłuszczu ma być mało bo mięso wytopi swój tłuszcz ).
Na drugiej patelni podgrzać olej i wrzucić opłukaną  kaszę chwilę ją przesmażyć i podlać bulionem, wymieszać i gotować na małym gazie do momentu, aż cały płyn się wchłonie, wtedy dolać kolejną porcję bulionu i tak do wyczerpania bulionu i zmięknięcia kaszy. Przy dolaniu ostatniej porcji bulionu do kaszy dodać pokrojoną w grubsza kostkę paprykę, por pokrojony w plasterki i pomidory, wymieszać i na wierzchu ułożyć usmażone skrzydełka, przykryć i dusić wszystko jeszcze kilka minut do wchłonięcia się całego bulionu. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
Jeśli mamy dobrze doprawiony bulion to nie musimy doprawiać już kaszy.



http://www.skworcu.com.pl/

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody