Kasza pęczak ze skrzydełkami
1 kg skrzydełek drobiowych
30 dag kaszy jęczmiennej pęczak
2 łyżki oleju
1/2 czerwonej papryki
2 łyżki suszonych pomidorów w kostce
10 cm pora
1 litr bulionu warzywnego doprawionego
przyprawa do drobiu
zielona pietruszka
wykonanie:
Skrzydełka natrzeć przyprawą do drobiu i zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu ( tłuszczu ma być mało bo mięso wytopi swój tłuszcz ).
Na drugiej patelni podgrzać olej i wrzucić opłukaną kaszę chwilę ją przesmażyć i podlać bulionem, wymieszać i gotować na małym gazie do momentu, aż cały płyn się wchłonie, wtedy dolać kolejną porcję bulionu i tak do wyczerpania bulionu i zmięknięcia kaszy. Przy dolaniu ostatniej porcji bulionu do kaszy dodać pokrojoną w grubsza kostkę paprykę, por pokrojony w plasterki i pomidory, wymieszać i na wierzchu ułożyć usmażone skrzydełka, przykryć i dusić wszystko jeszcze kilka minut do wchłonięcia się całego bulionu. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
Jeśli mamy dobrze doprawiony bulion to nie musimy doprawiać już kaszy.
Fajny pomysł. Danie wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńProsto i smacznie😊
Usuń