Wymyśliłam sobie takie ciasto z jabłkami które miałam od Dagoma , ale z można z nimi zrobić wszystko: babeczki, naleśniki, gofry czy bułeczki, można zjeść je prosto ze słoiczka bo takie są pyszne. Moje ciasto smakuje tak jak wygląda, a może nawet lepiej smakuje :)
Ciasto przekładane z jabłkami
ciasto:
9 jajek
1,5 szklanki mąki tortowej
3 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
1 galaretka agrestowa
1 słoik 600 gram prażonych jabłek z cukrem
300 ml śmietany 30%
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki cukru pudru
10 dag polewy czekoladowej
wykonanie:
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier i ubijać do uzyskania szklistej bezy do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać.
Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem i delikatnie połączyć z ubitymi jajami na koniec do ciasta dolać olej i delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem blaszki ( 33 cm na 22 cm) i piec w temp. 180st około 35 minut po upieczeniu wystudzić i przeciąć na trzy blaty.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody i dodać do niej całe jabłka, wymieszać i odstawić do zgęstnienia.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i na koniec dodać do niej rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i przestudzoną żelatyną, wymieszać.
Jeden placek ułożyć ponownie w formie, nasączyć kawą rozpuszczalną i rozsmarować całą gęstniejącą galaretkę, przykryć drugim plackiem i też go nasączyć kawą rozsmarować śmietanę i przykryć ostatnim plackiem. Wierzch ciasta polać rozpuszczoną polewą czekoladową i odstawić do lodówki do zastygnięcia, najlepiej na kilka godzin.
Jabłka i ten krem poezja smaku.
OdpowiedzUsuńOJ ,pysznie wygląda..zjadłabym kawałek.
OdpowiedzUsuńCiasto jest bardzo smaczne, polecam 😊
OdpowiedzUsuń