Proste i zwykłe danie na codzienny obiad u mnie podane z podsmażanymi kopytkami.
Do przygotowania kapusty wykorzystałam słoik tej którą dostałam od Dagoma i muszę powiedzieć, że jest bardzo smaczna choć jak dla mnie zbyt długa i musiałam ją lekko posiekać. Kapusta tez idealnie nadawałaby się do surówki.
Żołądki drobiowe w kapuście
30 dag żołądków drobiowych
60 dag kapusty kwaszonej
1 cebula
kilka czapek suszonych grzybów
2 łyżki smalcu
1 ząbek czosnku
1 szklanka bulionu warzywnego
1 łyżka miodu
przyprawy
wykonanie:
Żołądki drobiowe oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki
na patelni rozgrzać smalec i zrumienić na nim mięso do podsmażonego mięsa dodać cebulę pokrojoną w piórka i jeszcze chwilkę razem smażyć do momentu zezłocenia się cebuli.
1 szklanką gorącej wody zalać podsmażone mięso, dodać grzyby, 2 liście laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego i 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, przykryć i dusić na małym ogniu około 40 minut do momentu, aż mięso będzie miękkie ( w razie potrzeby podlać jeszcze wodą) .
Kapustę odcedzić z soku i lekko odcisnąć jeśli jest długa to przesiekać ją nożem,
następnie dodać do miękkich żoładków, dołożyć drobno pokrojony czosnek, 1/4 łyżeczki suszonego tymianku i 1/2 łyżeczki soli dolać bulion i dusić przez kolejne 40 minut, aż kapusta zmięknie i odparuje z niej cały płyn. Gotowa potrawę doprawić do smaku miodem i ewentualnie pieprzem i solą.
Podawać z ziemniakami lub tak jak ja z podsmażonymi kopytkami.
O kurcze, to musi być bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńO kurcze😊 to jest bardzo dobre u mnie już było bardzo dobre
UsuńLubię żołądki ale w kapuście jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
Ja tez zrobiłam pierwszy raz, ale w kuchni ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia, polecam bo wyszło pysznie :)
Usuń