Za oknem śnieg, a u mnie do kawy babka czekoladowa, cudownie mocno czekoladowa i bardzo wilgotna, przepyszna :)
Babka czekoladowa z maślanką
1 szklanka mleka
100 ml oleju
10 dag masła
3 łyżki kakao
10 dag czekolady gorzkiej
2 jajka
25 dag mąki pszennej
15 dag cukru
120 gram maślanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Mleko, olej i masło podgrzać w garnku dodać kakao i mieszając zagotować, wyłączyć gaz i dodać połamaną czekoladę mieszać do momentu rozpuszczenia się czekolady, odstawić do wystudzenia.
Kiedy masa czekoladowa przestygnie dodać do niej cukier i wymieszać, następnie dodać żółtka jajek i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia cały czas ucierając dodać maślankę, a na koniec ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie napełnic ją ciastem.
Piec w temp. 180st około 1 godziny do suchego patyczka po upieczeniu wystudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Czekoladowego ciasta nigdy nie odmawiam :-)
OdpowiedzUsuńBo nie ma to jak czekolada :)
UsuńW prostocie siła :) Uwielbiam takie babki, są idealne do herbatki.
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda . Ślinka cieknie !
OdpowiedzUsuńale fajna babka z tej babki ;)
OdpowiedzUsuń