Przy takim nijakim poniedziałku jak mamy dzisiaj to taka zupa jest najlepszym pomysłem na obiad, gorąca, pachnąca i sycąca.
Barszczyk z burakami
1/2 kg czerwonych buraków
1 duża marchew
1 pietruszka
1 grubszy plaster selera
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 kg ziemniaków
kilka kapustek brukselek
2 pomidory
1 puszka białej fasoli
2 listki laurowe
2 łyżki masła
przyprawy
dodatkowo;
1/4 szklanki śmietany 12%
2 łyżki masła
niewielka kość schabowa
wykonanie:
Umyte mięso z kością włożyć do garnka, zalać około 1,5 litra wody, dołożyć obrane i przekrojone na pół buraczki, następnie dodać 1 połamany kapelusz suszonego grzybka, listek laurowy i 2 łyżeczki jarzynki , przykryć i zacząć gotować bo te składniki potrzebują najwięcej czasu.
Marchew, pietruszkę i seler obrać oraz pokroić w plasterki lub większą kostkę, następnie chwilkę przesmażyć na maśle i dodać do garnka z gotującymi się buraczkami.
Cebulę pokroić w kosteczkę i zrumienić na pozostałym na patelni tłuszczu po przesmażaniu warzyw.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę,
dodać do garnka razem z cebulką po około 40 minutach gotowania buraków, gotować do miękkości ziemniaków w tym czasie mięso i buraki będą gotowe więc wyjąć z garnka 1 całego buraka i mięso. Do garnka dodać fasolę razem z zalewą, pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę oraz brukselkę pokrojoną na ćwiartki,
dołożyć ponownie mięso obrane z kości. Śmietanę wymieszać z mąką i niewielką ilością wody i taka mieszanką zabielić nasza zupę po dodaniu do garnka całość zagotować i gotować jeszcze 2-3 minuty.
Po wyłączeniu palnika do garnka dodać drobno pokrojony czosnek, buraki starte na tarce z grubymi oczkami na koniec zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i zakwasić niewielka ilością soku z cytryny.
Przed podaniem posypać zielona pietruszką lub koperkiem, zupa ma być gęsta i treściwa jak danie jednogarnkowe.
jest smaczna :)
OdpowiedzUsuń