Do dzisiejszego ranka nie mogłam się zdecydować czy zrobić racuchy w ramach wydarzenia w końcu podjęłam decyzję i zrobiłam dziewczynom pyszne śniadanie. Racuszki były smażone z jednego przepisu ja do swoich dorzuciłam troszkę suszonej żurawiny, a po usmażeniu można je było zjeść posypane z cukrem pudrem lub z pysznymi jabłuszkami.
Racuchy drożdżowe
50 dag mąki pszennej
3 dag drożdży
2 łyżki cukru
szczypta soli
1,5 szklanki mleka ja dolałam jeszcze 2 łyżki
1 jajko
3 łyżki suszonej żurawiny
dodatkowo:
olej do smażenia
wykonanie:
Mąkę przesypać do miseczki i wymieszać na sucho z solą i cukrem. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i dolać je do mąki, następnie dodać jajko i wymieszać dosyć gęste ciasto na koniec dodać żurawinę. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzać olej i łyżką kłaść niewielkie porcje ciasta, smażyć na złoty kolor z dwóch stron po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem lub podać do nich dowolny dżem.
Racuchy smażyły też :
Marzena
Joanna
Bożena
Danuta
Sylwia Puzio
Dorota
Iwona
Angelika
Ela
Joanna
Jakie pyszne :) dziękuję za wspólne smażenie :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPysznie je zrobiłaś. Dziękuje za wspólne smażenie racuszków :-)
OdpowiedzUsuńJa tez dziewczyny jeszcze raz dziękuję za kolejne wspólne wydarzenie, bardzo je lubię :)
OdpowiedzUsuńKolejne pyszne racuszki...dzięki ..i do następnego..
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentują, dzięki za wspólne pieczenie Iwonko.
OdpowiedzUsuńWspaniałe racuszki z żurawiną. Dziękuję za wspólne smażenie. :)
OdpowiedzUsuńZ dżemikiem pycha! Dzięki za wspólne smażenie ;)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają racuszki. Dziękuje za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne smażenie:)
OdpowiedzUsuń