Ciasto dla babci
ciasto:
8 dag masła
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
ziarenka z 1 laski wanilii
50 dag mąki pszennej
5 dag drożdży
2 jajka
dodatkowo:
25 dag jagód mrożonych
2 łyżki proszku budyniowego np. śmietankowego
2 łyżki cukru
migdały w płatkach
1 jajko
wykonanie:
Masło stopić i przestudzić. Mleko lekko podgrzać i w połowie rozmieszać drożdże z 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru, odstawić do podrośnięcia. Mąkę przesiać i dodać do niej pozostały cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i wymieszać, następnie dodać jajka, drożdże, pozostałe mleko i przestudzone masło, zagnieść ciasto. Ciasto zaraz po wyrobieniu troszkę się klei do ręki, ale to nic nie szkodzi, ciasto przykryć i odstawić do wyrośniecia.
Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem i rozwałkować lub rozciągnąć dłońmi wyrośnięte ciasto tworząc lekko wyższy brzeg.
Jagody rozmrozić i odsączyć z nadmiaru płynu, wymieszać z cukrem i budyniem.
Wyłożone na blaszce ciasto po wierzchu posmarować rozmieszanym jajkiem i na środku rozłożyć jagody ( zostawiając 2 cm brzeg bez jagód) jagody posypać płatkami migdałowymi i odstawić na 30 minut.
Piec w temp. 180st około 30-35 minut po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Babcia musiała być zadowolona z takiego poczęstunku :)
OdpowiedzUsuńOj😊 była,była
UsuńZa jakis czas wrócę do tego przepisu, akurat niedawno widziałam mrożone jagody u nas, zastanawiałam się co by z nich zrobić :))
OdpowiedzUsuńTo no już wiesz :)
Usuń