Pączki gwiazdki
ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
5 żóltek
5 dag masła
1 opakowanie suszonych drożdży
3/4 szklanki mleka
1 łyżka spirytusu
dodatkowo:
olej do smazenia
1 opakowanie budyniu lub jak u mnie pistacjowy puding
wykonanie:
Mleko lekko podgrzać i wymieszać z drożdżami oraz 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce. Masło stopić i przestudzić.
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem i szczyptą soli, dodać mleko z drożdżami, żółtka jajek i przestudzone masło, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Stolnicę podsypać mąką i wyłożyć na nią ciasto, rozwałkować na grubość około 1,5 cm i gwiazdką lub zwykłą szklanką wyciąć pączki. Przygotowane pączki jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
W czasie kiedy pączki rosną ugotować budyń lub puding zmniejszając ilość mleka do 1,5 szklanki po ugotowaniu przestudzić i przełożyć do specjalnej szprycy lub worka cukierniczego z małą okrągłą końcówką.
W garnku rozgrzać około 1/2 litra oleju i w rozgrzanym oleju smażyć porcjami wyrośnięte pączki na złoty kolor po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Jeszcze ciepłe pączki nadziać pudingiem
i odłożyć do wystudzenia na koniec polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Świetny pomysł. Super :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊 po pączkach oczywiście zostały tylko zdjęcia 😊
Usuń