wtorek, 26 stycznia 2016

Karnawał Shreka

Karnawał Shreka to nazwa wymyślona przez moją Hanię, a tak naprawdę są to pączki z nadzieniem z pistacjowego pudingu, część polana zielonym lukrem, a część posypana tylko cukrem pudrem. Całość bardzo pyszna :)


Pączki gwiazdki 

ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
5 żóltek
5 dag masła
1 opakowanie suszonych drożdży
3/4 szklanki mleka
1 łyżka spirytusu
dodatkowo:
olej do smazenia
1 opakowanie budyniu lub jak u mnie pistacjowy puding
wykonanie:
Mleko lekko podgrzać i wymieszać z drożdżami oraz 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce. Masło stopić i przestudzić.
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem i szczyptą soli, dodać mleko z drożdżami, żółtka jajek i przestudzone masło, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Stolnicę podsypać mąką i wyłożyć na nią ciasto, rozwałkować na grubość około 1,5 cm i gwiazdką lub zwykłą szklanką wyciąć pączki. Przygotowane pączki jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
W czasie kiedy pączki rosną ugotować budyń lub puding zmniejszając ilość mleka do 1,5 szklanki po ugotowaniu przestudzić i przełożyć do specjalnej szprycy lub worka cukierniczego z małą okrągłą końcówką.

W garnku rozgrzać około 1/2 litra oleju i w rozgrzanym oleju smażyć porcjami wyrośnięte pączki na złoty kolor po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Jeszcze ciepłe pączki nadziać pudingiem
i odłożyć do wystudzenia na koniec polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody