poniedziałek, 18 stycznia 2016

Wiatraczki

Karnawał nadal trwa więc koniecznie trzeba go dobrze wykorzystać, a kaloriach pomyślimy w poście :) Wiatraczki u mnie w domu powstały też dzięki naszemu niedzielnemu wydarzeniu, a w tym tygodniu temat brzmiał " Smażone w głębokim oleju" , pączki zostawiam sobie na tłusty czwartek, a wiatraczki pałaszuję dzisiaj. Do ich dekoracji użyłam dżemu z czarnej porzeczki który dostałam od
Dagoma
Najlepszy dżem pod słońcem  z czarnej porzeczki robi moja mama, ale ten śmiało może z nim konkurować jest idealnie słodki i kwaśny, nie ma konsystencji galaretki i są w nim porzeczki :)


Wiatraczki z dżemem 

ciasto:
25 dag mąki pszennej
3 łyżki cukru
3 dag masła
2 jajka
1 łyżka spirytusu
1/4 szklanki śmietany 18%
dodatkowo:
2 kostki smalcu
cukier puder
dżem z czarnej porzeczki u mnie  Dagoma
wykonanie:
Makę przesiać i wymieszać z cukrem, dodać zimne masło, jajka, śmietanę i spirytus, szybko zagnieść ciasto które po zagnieceniu jeszcze chwilkę wybić np. wałkiem jak ciasto na faworki.
Po zagnieceniu ciasto zawinąć w woreczek i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.
Schłodzone ciasto bardzo cieniutko rozwałkować w trakcie wałkowania wałek dobrze jest delikatnie posypywać mąką. Rozwałkowane ciasto pociąć na kwadraty 10 cm na 10 cm
i od rogów naciąć do środka na długość około 3 cm bez nacinania środka, następnie co drugi róg zagiąć i przykleić na środku formując wiatraczek.
W garnku rozgrzać smalec ( może być tez olej) i w gorącym oleju smażyć wiatraczki na złoty kolor z w dwóch stron po usmażeniu wyjąć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Na środku jeszcze ciepłego wiatraczka umieścić porcję dżemu
i odstawić do wystudzenia przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Chrupiące i słodkie wiatraczki idealnie smakują z kwaskowym dżemem.








Razem ze mną w głębokim tłuszczu smażyły:
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/.../kruch...
http://doowa.blogspot.com/2016/01/faworki-po-wosku-czyli-chiacchiere.html
http://6niebo.blox.pl/2016/01/blyskawiczne-drozdzowe-paczuszki-racuszki.html
http://mozaikazycia.blogspot.com/2016/01/samosa.html
http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2016/01/paczki-z-twarogiem.html
http://rozowakuchnia.blox.pl/2016/01/Faworki-1.html
http://samaslodyczuasi.blogspot.com/2016/01/karnawaowe-kwiatki.html
http://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2016/01/faworki.html
Ewa Szczepińska
https://fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com/2016/01/15/paczki-figa-z-makiem/
Lidia Wesolowska
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2016/01/paczki-serowe.html
http://www.mojewypiekiinietylko.com/2016/01/paczki-hiszpanskie/#more-8732

http://dagoma.com.pl/




7 komentarzy:

  1. Iwonko, superowe te wiatraczki:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne te Twoje wiatraczki, i na pewno pyszne! Dziękuję za wspólną zabawę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne wiatraczki :) dziękuję za wspólne smażenie :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne sa te wiatraczki, podeślij kilka. Dziękuję za wspólne smażenie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne i apetyczne wiatraczki. :) Dziękuję Iwonko za wspólne smażenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale fajne ci wyszły te wiatraczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie wiatraczki czekają w kolejce...ale chyba w tym roku już nie zdążę..dzięki za wspólne smażenie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody