Mini pączki
300 ml wody
80 gram masła
40 dag mąki pszennej
3 jajka
2 łyżki cukru
1 łyżka spirytusu
dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder
wykonanie:
Wodę zagotować z masłem i cukrem, gotować do całkowitego rozpuszczenia się masła. Mąkę przesiać i dodać ją do gotującej się wody, energicznie wszystko wymieszać. Po wymieszaniu mąki z wodą cały czas mieszając trzymać garnek na małym gazie jeszcze 2-3 minuty, następnie zestawić garnek z ognia i wystudzić. Do przestudzonego ciasta dodawać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając ( jest to na początku dosyć trudne bo całość się nie chce łączyć ze sobą) do ucierania ja używałam robota na koniec dodać spirytus.
Kiedy ciasto osiągnie odpowiednią konsystencję uformować z niego małe kulki wielkości orzecha włoskiego.
W niedużym garnku rozgrzać około 1/2 litra oleju i smażyć porcjami pączki do uzyskania złotego koloru trwa to około 5 minut.
Po usmażeniu odsączyć na ręczniku z nadmiaru tłuszczu i każdy paczek obtoczyć w cukrze pudrze.
Najlepsze. Mogę jeść i jeść...
OdpowiedzUsuńpychotka, takie na jedne kęs. Mniam ..
OdpowiedzUsuńDokładnie 😊
Usuń...i nie podzieliłaś się :P
OdpowiedzUsuńPrzepraszam😊
UsuńTakie małe cudeńka :)
OdpowiedzUsuńMuszę się zebrać i je zrobić :)
Mamy przecież karnawał to najlepszy czas na takie słodkości
UsuńCzyli książka się przydała, cudne małe kuleczki :-)
OdpowiedzUsuńPrzyda się jeszcze nie raz 😊
Usuń