Piernikowe podusie
25 dag margaryny
1/2 litra miodu płynnego
1,5 szklanki cukru
3 jajka
1 przyprawa do piernika
1 kg mąki
3 łyżki sody
1/2 szklanki mleka
3 łyżki kakao
15 dag orzechów mielonych
3 łyżki skórki pomarańczowej
1,5 szklanki cukru
3 jajka
1 przyprawa do piernika
1 kg mąki
3 łyżki sody
1/2 szklanki mleka
3 łyżki kakao
15 dag orzechów mielonych
3 łyżki skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Margarynę, cukier i miód rozpuszczamy razem, studzimy. Dodajemy sodę rozpuszczoną w mleku, dosypujemy mąkę i resztę składników. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce na około trzy tygodnie.
Po tym czasie ciasto dzielimy na połowę, jedną część ciasta przekładamy do długiej formy keksowej i pieczemy w temp. 180st około 40-50 minut po upieczeniu przekładamy powidłami.
Margarynę, cukier i miód rozpuszczamy razem, studzimy. Dodajemy sodę rozpuszczoną w mleku, dosypujemy mąkę i resztę składników. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce na około trzy tygodnie.
Po tym czasie ciasto dzielimy na połowę, jedną część ciasta przekładamy do długiej formy keksowej i pieczemy w temp. 180st około 40-50 minut po upieczeniu przekładamy powidłami.
Drugą część ciasta toczymy w wałeczki
jak na kopytka i tniemy małe porcje ciasta, układamy na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180st około 10 minut po
upieczeniu i wystudzeniu pierniczki polewamy cienką warstwa lukru.
https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz