środa, 6 stycznia 2016

Orzechowo-bakaliowe ciasto

Miałam na dzisiaj przygotować słynne ciasto Trzech króli bo obiecuję sobie je przygotować od jakiegoś czasu, ale i w tym roku skończyło się na planach :) Zamiast słynnego ciasta do dzisiejszej kawy upiekłam zwykłe orzechowo-bakaliowe   ciasto z cieniutka warstwa cukru pudru :)


Orzechowo-bakaliowe ciasto

25 dag mąki pszennej
15 dag masła
10 dag cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
3 dag mielonych orzechów włoskich
2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
5 dag rodzynek
10 dag kandyzowanych wiśni
dodatkowo:
połówki orzechów włoskich
Masło utrzeć z cukrem na gładki krem w trakcie dodawać po jednym jajku na zmianę z przesianą mąką wymieszaną z  proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami.
Wszystkie bakalie dodać do gładkiego ciasta i delikatnie wymieszać.
Formę do pieczenia 20 cm średnicy wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem na wierzchu ułożyć połówki orzechów i piec w temp. 160st około 60 minut po upieczeniu i wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody