Orzechowo-bakaliowe ciasto
25 dag mąki pszennej
15 dag masła
10 dag cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
3 dag mielonych orzechów włoskich
2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
5 dag rodzynek
10 dag kandyzowanych wiśni
dodatkowo:
połówki orzechów włoskich
Masło utrzeć z cukrem na gładki krem w trakcie dodawać po jednym jajku na zmianę z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami.
Wszystkie bakalie dodać do gładkiego ciasta i delikatnie wymieszać.
Formę do pieczenia 20 cm średnicy wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem na wierzchu ułożyć połówki orzechów i piec w temp. 160st około 60 minut po upieczeniu i wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz